Misstanke stoppar inte Svensson i EM

Räkna med Anders Svensson i fotbolls-EM. Trots att han riskerar åtal för skattebrott behöver inte Svenska fotbollförbundets policy om att stoppa spelare åtalade för brott innebära ett landslagsstopp.

– Vi gör en bedömning av hur allvarligt brottet är, säger Sune Hellströmmer, förbundets generalsekreterare. Och det är tveksamt om ekonomiska brott av den här typen är så antstötliga att vi kommer att agera.

Så länge inget åtal väckts kommer förbundet överhuvud taget inte att agera.
Men skulle åtal väckas kan det bli en segsliten affär eftersom domen kommer att bli prejudicerande och troligen drivas hela vägen i rättsmaskineriet.
Då kan det ta flera år innan domen vinner laga kraft.

Bakgrunden är att Ekobrottsmyndigheten i Borås på tisdagen beslöt att inleda en förundersökning där Elfsborg och tidigare tidigare spelaren Anders Svensson misstänks för grovt skattebrott. Detta efter att skattemyndigheterna tidigare anmält misstänkt skattebrott till åklagare.

För Elfsborgs del gäller misstankarna undandragna arbetsgivaravgifter, inkomstskatter och reklamskatter på närmare 1,6 miljoner kronor, uppger TT.
För Southampton-proffset gäller misstankarna att han vid övergången från Elfsborg undandragit 1,4 miljoner kronor från beskattning.

Svenssons agent Kent Carlzon säger till TT att Svensson inte gjort några fel.
 – Jag är väldigt förvånad. Anders har gjort allt rätt, fått pengarna av en klubb som har gjort de erforderliga kontrollerna, säger han.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se