Nybyggen kräver nytänkande

Vad häftig den verkar – Kristianstad Arena! Handbollssveriges senaste tillskott, som ska få arrangera en av semifinalerna i VM. Premiären med nästan 4 500 åskådare i IFK-orange lovade mycket.

De nya arenorna i Lund, Lindesberg och Halmstad lovar också gott för handbollen. Ishockeyn har alldeles för länge fått ha monopol på nya hallar med loger åt slipsfolket.

Men men... när ni ändå lyckas samla ihop miljoner från kommun och sponsorer – varför inte samla ihop lite nya tankar runt arrangemangen i de nya arenorna? Idag är det alldeles för mycket slentrian.

I kväll var jag på Lundaderby i herrarnas elitserie: H43 mot Lugi. Nästan fullsatt i en fin hall, högt tempo i matchen och spänning på slutet. Stämningen infann sig till slut. Inte tack vare utan trots arrangemanget!

Kan någon förklara varför det i Lund och i alldeles för många andra hallar ska pumpas ut entonig syntmusik på alltför hög volym en halvtimme före match? Just när publiken är på väg in och förhoppningsvis vill dela med sig av sina förväntningar till den de har sällskap med till matchen.

Att göra sig hörd är inte lätt, ett samtal får utföras skrikande. Musiken är så rejvartat enformig att det krävs ecstasypiller för att uppskatta den.

Senast jag var i Österporthallen på elitseriematch, knackade det på dörren till radiohytten. Det var två juniorer som trodde att de kommit till speakerhytten. De hade fått i uppdrag av hemmalaget nere på plan att be om "bättre musik".

Ljudmattan som strömmade ut ur högtalarna var nämligen bara en basgång, loopad i all evighet. Den dög inte ens till uppvärmning. En talande bild av hur klubbar har lämnat ifrån sig makten över sina matcharrangemang till misslyckade discjockeyer. Det sker på alldeles för många håll!

Varför tar sig åskådare till matchen för att se idrotten i verkligheten ("lajv" för er som har svårt med svenskan), i stället för att se en direktsändning i teve ("lajv" heter det konstigt nog här också)? Jo, för att få uppleva stämning ihop med andra. För att få glädjas med bänkgrannen eller diskutera varför favoritlagets spel har kört fast.

Kanske vill de också riva av en hejaramsa. Men hur ska de kunna få göra allt det här när högtalarna dränker publiken vid minsta avbrott på plan? Och hur ska folk få för sig att klappa händerna i takt till basdunk i 110 bpm?

Nej, alla ni som har byggt nya hallar – och alla ni som inte har gjort det också – lär av Tyskland! Tyskarna är proffs på matcharrangemang. Musiken är noggrannt utvald för att höja stämningen, inte döda den.

En halvtimme före matchen är en speaker igång på innerplanen för att få igång publiken, hemma- såväl som bortafansen. När de 30 minuterna har gått, är stämningen på topp. Ja, så mycket på topp att det här med att hemmalaget rusar igenom en ljusportal i teaterrök, det fungerar verkligen! Inte som i Sverige, där det bara ser ut som en patetisk rit.

Nej, handbollsklubbar. Ta makten över era egna arrangemang! Ge er publik chansen att komma i stämning.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista