Ekonomi

Obol tvingas betala tillbaka till investerare

De som har investerat i det skandalomsusade bolaget Obol, bland annat idrottsmän, kommer att få tillbaka åtminstone en liten del av vad de placerat.

På fredagseftermiddagen beslutade Göteborgs tingsrätt att konkursboet har rätt till de elva miljoner som finns deponerade hos länsstyrelsen i Stockholm.

Det finns ett 40-tal fordringsägare som totalt kräver 100 miljoner kronor.

Det var för snart fyra år sedan som P1-programmet kaliber avslöjade oegentligheter kring Obol. Bolagets affärsidé var att förvalta pengar från bolag och privata personer.

Obol lockade till sig miljoner från förhoppningsfulla investerare, däribland kända idrottsmän. Men för att få hantera andras pengar krävs tillstånd av finansinspektionen, och det saknade Obol.

För två år sedan försattes bolaget i konkurs av Örebro Tingsrätt som därmed gick ett 40-tal fordringsägare, som krävde upp emot 100 miljoner kronor, till mötes.

Vid konkursen visade boet en brist på 82 miljoner kronor.

Det kanadensiska finansbolaget Dundee Security där männen bakom Obol Bo Johansson och Jan Saradlic placerat pengar har efter konkursen betalat ut 11 miljoner kronor till ett konto hos länsstyrelsen i Stockholm.

Obols konkursbo har sedan väckt talan vid Göteborgs tingsrätt avseende rätten till de här pengarna och på fredagen kom domen som säger att pengarna kan börja betalas ut till de olika fordringsägarna.

Det som nu väntar är ett så kallat bevakningsförfarande vid Örebro Tingsrätt, dit alla som gör anspråk på medlen måste anmäla sina fordringar.

Bolagets huvudmän Bo Johansson och Jan Saradlic är båda misstänkta för skattebrott och grov förskingring.

Peter Sundkvist
peter.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista