Svenskt guld och silver i segling

Det blev ett guld och ett silver då VM i 470 avgjordes i Zadar, Kroatien. Therese Torgersson och Vendela Zachrisson tog guldet på damsidan och Johan Molund och Martin Andersson tog silver.

Den sista dagens seglingarna ställdes in på grund av att det inte fanns någon vind, något som innebar att de svenska medaljerna i 470 var klara.
 - Det var otroligt nervöst i dag att veta att det kanske inte skulle bli någonting och sitta och vänta på att eventuellt behöva gå ut och segla när vi leder med ett poäng, säger Vendela Zachrisson till Radiosporten.
Seglarna fick vänta från klockan 10.00 till 14.00 på beksed om det skulle bli några seglingar.

Therese Torgersson och Vendela Zachrisson vann tre av de tolv seglingarna som genomfördes och i sammandraget var de en poäng bättre än tvåan Vesna Dekleva och Klara Maucec från Slovenien. Trea blev Nike Kornecki och Vered Bouskila från Israel.
Vendela Zachrisson säger att VM-guldet är det näst största man kan vinna. Det största är givetvis OS, men svenskorna har ännu inte fått klartecken att åka till Aten än.
 - Vi hoppas att vi kommer bli det den 24 maj, säger Zachrisson.

På herrsidan var Australiens Nathan Wilmot och Malcolm Page överlägsna efter att ha visat prov på jämnhet, bland annat med tre förstaplaceringar, två andraplatser och en tredjeplats. Efter de tolv seglingar som kunde genomföras vann australiensarna sju poäng före Sverige genom Johan Molund och Martin Andersson som sedan tidigare är klara för OS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista