Fotbollen skrev på för WADA

Fotbollsrörelsen har idag kommit överens med den internationella antidopningsbyrån WADA om principerna för dopningsbekämpning. Därmed är fotbollen välkommen till OS i Aten.

FIFA, det internationella fotbollförbundet, accepterar den sk WADA-koden som bl a bestämmer hur och när dopningstester ska genomföras och hur långa straffen för dopning ska ske.

FIFA har länge vägrat skriva under men under hot om att bli uteslutet från OS i Aten skrev man alltså under en överenskommelse med WADA idag.

Fotbollsrörelsen poängterar dock att varje dopningsfall ska behandlas individuellt. Det kan finnas förmildrande omständigheter som gör att det inte kan bli frågan om två års avstängning automatiskt för dopning.

Nu har alla olympiska idrottsförbund kommit överens med WADA, utom cykelförbundet, men det väntas bli klart inom den närmaste tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista