Skönt att åka till Röda havet

När frosten biter, vinden viner och snön yr ska det bli skönt att få åka till Röda Havet. Dessvärre blir det med bil - dessbättre är det bara åtta mil. Till Sporthallen i Eskilstuna, där publiken utgör det röda havet - Guifs färger.

Guif, topplag i årets Elitserie, mot ett Hammarby som efter sex matcher av nagelbitarkaraktär och en överraskande seger mot Sävehof, har två raka förluster på hemmaplan.

Sporthallen i Eskilstuna kan vara ett rent helvete att spela i. Jag vet, av egen erfarenhet. Men det är samtidigt ett stycke svensk idrottsnostalgi som inte har mycket gemensamt med dom härliga handbollshallar som byggs idag. Även om man försökt göra våld på hallen i form av loger hängande under takbjälkarna, så är korridorerna domsamma med trånga omklädningsrum som skulle ge vilket NHL-proffs som helst klaustrofobi.

Men det är också det som är charmen. Plus alla förståsigpåare på läktarna. Fullt i klass med Idrottsparken i Norrköping eller Stora Vallas träläktare i Degerfors.

Bland publiken sitter mammor, pappor, syskon och kompisar. Alla med synpunkter. Just utanför radiohytten lär jag väl se kolossen Jimmy Janssons pappa, om möjligt ännu större än sonen som ju ändå mäter 201 cm i strumplästen och väger in på 115.

Och längst ner vid sargen sitter "Bobban" Andersson och kollar in när sonen Robin styr spelet. Dom har någon sorts telepati, dom där två. Plus att Robin mer än gärna utnyttjar avbrott i spelet till att söka upp farsan och få ett och annat tips.

Att ta en tur till nya hallar är förvisso kul - kultur är något helt annat.


Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".