1 av 2
2 av 2
tennis

Robin Söderlings säsong är över

3:41 min

Roger Federer slog svensken i två raka set i Masterstennisen. Men Radiosportens expert Björn Hellberg är trots förlusten imponerad av Söderlings år.

Det blir ingen semifinal i Mastersturneringen i London för Robin Söderling efter förlusten mot Roger Federer på torsdagen.

Men svensken ska vara nöjd med sin säsong säger Radiosportens tennisexpert Björn Hellberg.

– Robin Söderling har varit strålande i år, med frampant jämnhet och jag är full av beundran.

2010 var också året han äntligen tog en titel i Masterserien när han vann i Paris förra veckan.

Var tycker du att han befinner sig i sin karriär?

– Han kan fortfarande utvecklas. Han är ärelysten och ytterst ambitiös, men kan vara lite fantasilös i vissa avseenden. Samtidigt har han ett oerhört tryck i spelet och jag skulle vilja sätta in honom som den sjätte bäste svensken genom tiderna.

Robin Söderling har fått kritik för sitt kroppspråk och att ha sett deppig ut även när han vann mot David Ferrer. Vad säger du om det?

– Det var klart mycket bättre mot Federer. Men jag tror det beror på att han vill så kollossalt mycket. Han ställer höga, nästan orimliga, krav på sig själv.

Har han nått sitt max på världslistan, som fyra, eller kan han krypa uppåt?

– Någon placering till kan han kanske ta, men att ta klättra upp de här Mount Everest-höga kullarna. Eller kullarna, det är rena alperna. Det tror jag blir svårt. Nadal och Federer är sådana giganter, det är svårt att nå dem, säger Björn Hellberg.

– Men hade han lyckats riktigt bra i Masters så hade han kunnat passera Novak Djokovic och bli trea. Nu kommer han sluta som världsfemma 2010.

Robin Söderlings förlust (6-7, 3-6) mot Roger Federer innebär alltså att svenskens semifinalhopp försvann i Mastersturneringen i London.

Annars började Söderling bra och vann första gamet. Men Federer vände till en 3-1-ledning. Söderling bröt till 4-4 och spelarna följdes åt till tiebreak där Federer vann.

I andra set tog Federer kommandot direkt. Söderling hängde med ett tag men sedan blev schweizaren för svår.

I sina tidigare gruppmatcher besegrade Söderling Ferrer men förlorade mot Murray. Roger Federer hade vunnit sina två tidigare matcher.

Andy Murray slog David Ferrer med 6-2, 6-2 och britten följer Federer till semifinal.

Tommy Åström
tommy.aström@sr.se
Sophie Gill
sophie.gill@sr.se
Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista