1 av 3
2 av 3
3 av 3

Listan - damelitens 10-i-topp

Nu är damelitserien komplett inför EM-uppehållet. Därför har Handbollsbloggen listat damelitens 10-i-topp.

1. Nathalie Hagman: Trots sina 19 år bär hon Skuru i elitserien och leder den totala skytteligan med 82 mål. Hon har imponerat så mycket att Per Johansson vill ha med henne till VM. Kan vara svensk damhandboll nästa stora stjärna.

2. Jamina Roberts: Har tagit ett jättekliv sedan sommarens U20-VM och har blivit en av Sävehofs starkaste spelare. Ska med till VM för hoppa in när Sverige kör fast. Har redan visat att hon klarar av Champions league-spel.

3. Lugi: Vem hade trott att det enda förlustfria laget skulle komma från Skåne? Lugi besegrade till och med Sävehof i lejonets kula Partillebo. Lundalaget har dessutom vågat släppt fram ungdomar som världsmästaren Maria Adler. Till våren ska också Fanny Lagerström komma tillbaka efter resande i världen. Står Lugi distansen ut i en SM-final, avancerar förstås laget på vår lista.

4. Sanna Åstrand: En stor förklaring till Lugis framgång är betongsäkert försvarsspel. Målvakten Sanna Åstrand blommade upp förra året och har närmast slagit ut i full blom i år. Åstrand har också bra konkurrens av framtidslöftet Tove Kronqvist.

5. Spårvägen:  Unga Spårvägen har bara två förluster hittills i elitserien och fick ett jättelyft i och med värvningen av Matilda Boson. Kanske Stockholm kan börja utmana Skåne- och Göteborgslagen på allvar i år.

 6. H43/Lundagård: Nykomlingen har alla förutsättningar att klara nytt kontrakt. "Lillasyster" i Lund har lärt sig av grannen Lugi och spelar offensivt och kaxigt. Kul! U-världsmästarna Emma Friberg och Vanessa Tellenmark signifierar framtidshoppet för hela laget.

 7. Eslöv: Får en plats på listan för sitt rykande, flammande engagemang. Ja, nu var det ju Norrevångshallen som brann ner i våras, men Team Eslöv reste sig ur brandaskan och fick fart på spelet. Trots att laget spelade borta även hemma (i Lund). Nu är laget tillbaka i "Sveriges tråkigaste stad" och spelar rolig handboll. Blir semifinal igen?

8. Bagarn: Hans Sävehof leder elitserien och han är assisterande förbundskapten i landslaget. Magnus Johansson är van att ha många järn i elden - eller heter det många degar i jäsning, Bagarn? Laget räcker inte riktigt till i Champions leaguekonkurrensen, men SM-final knådar han nog ihop.

Nedre hälften:

9. Damhandboll på TV: När det väl visas damhandboll på TV så tvingas landslagsspelarna  Matilda Boson och Therese Wallter avbryta landslagssamlingen för att spela med sina lag Skövde och Spårvägen. Matchens spelades i torsdags, två dagar före landslagets fyrnationsturnering i Frankrike. Bra planering? Nej!

10. Tyresö: Tio förluster på tio matcher, -176 i målskillnad och ständigt stora förluster. Laget tvingades mer eller mindre bli nykomlinge, och har som väntat inte haft det lätt. Stort plus för att de ändå kämpar på match efter match. Skulle kanske behöva, som det damallsvenska fotbollslaget med samma namn, ett gäng sponsorer för att göra några rutinerade värvningar.

Inte ens på listan:

Skövde:  Har varit laget som utmanat, och slagit, Sävehof om SM-guldet de senaste tio åren. Vad har hänt i år? Trots landslagsspelare som Lisa  Karlsson och Therese  Wallter ligger laget på en svag niondeplats. Förra året vann laget elitserien för att förlora SM-finalen. Om taktiken i år är att göra tvärtom så är du inte riktigt Frisk, Magnus!


Paul Zyra
paul.zyra@sr.se


Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista