ridsport

Douglas föll på orutin

Det stod mellan Douglas Lindelöw och Malin Baryard-Johnsson i den internationella hoppningen på Stockholm horse show under fredagskvällen. Båda ekipagen red 1.40-hoppningen utan rivningar. Men rutinerade Malin var nio hundradelar snabbare.

Förbundskaptenen kallar honom för konstnär. Då får Douglas Lindelöw lite darr på penseldragen.

– Jaså? Alltid kul att få goda vitsord. Jag har nog den rätta känslan och...

Handlaget?

– Ja, just det, säger ryttartalangen.

Det är mycket Malin, Rolf-Göran och Helena när det snackas om vilka som är svensk hoppnings stora och mest kända namn. Douglas? Inte än. Men förmodligen snart. Och lite redan nu.

20-åringen från Hörby klev i torsdags upp på Ryttargalans scen och prisades med den inte så litet förpliktande utmärkelsen "Morgondagens ryttare". Nu hade juryn inget val, när man som Douglas Lindelöw hoppade hem SM i våras och följde upp med EM-guldet för unga ryttare i Frankrike i somras. Plus två tunga GP-segrar och 26–30 december debuterar han i världscupen i Mechelen. Det höll dessutom på att bli omedelbar succé i hästgalans första internationella hoppning på fredagskvällen.

Duellen stod mellan Lindelöw och Malin Baryard-Johnsson. Mellan Talina och Tamina. Båda ekipagen red 1.40-hoppningen utan rivningar. Men rutinerade Malin var nio hundradelar snabbare.

Backa bandet några år och det fanns inte speciellt mycket som skvallrade om att Douglas skulle hålla ett tacktal i Globen. Tonåringen gillade hockey mer. Och det här med hästar... det var ju lite fjantigt och tjejigt om man var grabb. Kompisarna kom med en och annan pik.

Tongångarna är annorlunda numera, när ridning blivit en heltidssysselsättning och han fått höra – och själv förstått – att det är upp till honom hur framgångsrik han vill bli.

– Nu kommer de fram och gratulerar i stället.

Henrik Skiöld/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista