Hjalmarsson avgjorde när Mästarna vann

Niklas Hjalmarsson avgjorde bottenmötet mellan två av dom senaste årens mästarlag Anaheim Ducks (2007) och Chicago Blackhawks (2010). Hjalmarssons 3-1-mål punkterade matchen. Träffa honom i ICEGUYS på söndag - liksom Victor Stålberg- i en analys av mästarlaget *Chicago Blackhawks* som vinner varannan match och ligger just utanför slutspel.... ICEGUYS var med på 4-1 segern över Ducks.

Varför har då NHL nya vinnare varje år medan dynastier får det allt svårare? Svaret finns att hitta i lönetaket. Mer om detta i veckans ICEGUYS . Här får ni lite bakgrundsfakta:

  • Det senaste laget som vann två år i rad 97 och 98 var Detroit.
  • Förr fanns det starkare lag som dominerade längre...
  • Montreal , Islanders och Edmonton delade på segrarna i 13 år i rad... från 76-89. Montreal vann 76, 77, 78 och 79 med Guy LaFleur . Islanders vann 80, 81, 82 och 83 med Anders Kallur och Stefan Persson - Edmonton med Wayne Gretsky ( utom 89) vann 4 år av 5 från 84 t o m 89 ( missade ett år 86 då vann Montreal igen med Mats Näslund ). Pittsburgh vann 91 och 92 och som sagt Red Wings 97 och 98. Sen har Detroit vunnit igen 02 och 08,

I NHL åker inga lag ur och inga nya flyttas upp. Det är viktigt att ligan är jämn och spännande och att allt avgörs så sent som möjligt för att upprätthålla fansens intresse.

Lönetaket återinfördes 2005 och många enstaka vinnare har avlöst varandra. Iceguys tittar också på *Vancouver* som med sin svenskar och sin trygga och solidariska uppbyggnad påminner om Detroit. Canucks har aldrig vunnit

Kanske är det dags nu?

Annika Greder Duncan
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista