ridsport

Tre dagars hästfest

5:15 min

Patrik Kittel hade en härlig lördag i Globen under GP-dressyren där han som bäste svensk slutade femma med sin häst Watermill.

Klassikern "We are the champions" i högtalarn, precis som det ska vara i Globen under den årliga hästfesten. 75 000 personer väntas besöka helgens tävlingar.

– Det är det här vi lever och kämpar för, säger Patrik Kittel efter ritten som han dock kunde önska mer av.

– Man är alltid kritisk mot sig själv. Jag var lite nervös i dag för första gången på länge och hade lite småmissar. Jag kan göra betydligt bättre och han (Watermill) kan gå upp emot 74–75 procent.

Det gick även att önska sig mer av dressyrlandslagets framgångar i ryttar-VM i Lexington tidigare i år så hur går nu tänket inför OS i London 2012?

– Det är långt fram till OS men det viktiga är att vi håller hästar och ryttare på gott humör och skadefria. Går allt som man vill, vill man alltid vara med och leka. Jag är fortfarande relativt ung och en OS-medalj skulle inte sitta helt fel.

– Jag är kallad till ett möte med Sveriges olympiska kommitté som har titta på mig en längre tid. De ska se om jag kan få någon form av stöd för min satsning fram till 2012.

Ridsporten har det senaste drabbats av flera allvarliga olyckor. Före detta landslagsryttaren Peter Eriksson sparkades illa i ansiktet och två flickor, 7 och 17 år gamla, har avlidit efter ridolyckor.

– Jag tycker att hjälm ska rekommenderas men i själva tävlingsmomentet tycker jag att det är fritt fram för alla att välja själva. När man är myndig har man rätt att bestämma om sitt eget liv, säger Patrik Kittel som liksom övriga dressyrryttare på den högsta nivån rider med hatt under själva tävlingarna.

– All idrott har en viss skaderisk och framför allt måste vi ha en klar relation mellan häst och människa. Oftast är det på en lägre nivå med yngre människor som olyckorna händer.

Roger Burman
roger.burman@sr.se
Frida Sandgren
frida.sandgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista