Bör ge en god portion med självförtroende

Nio dagar från EM-starten mot Tyskland och Sveriges damer vinner mot 2009 års VM-tvåa Frankrike och besegrar en av EM-favoriterna, Rumänien. Ja, i en halvlek i alla fall. 25-22 mot fransyskorna i deras egen kula. 26-32 mot Rumänien men 18-14 till Sverige efter paus. Klart att svenskorna är nöjda med den fransyska visiten.

Men träningsmatch och tävling är två vitt skilda saker. Segern mot Frankrike ger inte en enda poäng i EM. Däremot bör det ge en god portion med självförtroende och åtminstone få gruppmotståndarna Tyskland, Ukraina och Holland att fundera lite - hur bra är den här upplagan av Sverige?

Helt klart är att det finns potential. Isabelle Gulldén är inte längre bara en gudabenådad talang, Linnea Torstensson är en skytt av världsklass och försvarsjobbet finns där sedan länge. När Gabriella Kain i målet har en dag med tre-fyra extra räddningar per halvlek som kan ge fyra-fem enkla kontringsmål så kan svenskorna säkert vara med och matcha dom flesta lagen på EM.

För så är det ju, målvakten är halva laget och måste prestera snudd på topp i varje match. En olycklig målvakt innebär ett olyckligt lag. En målvakt som tar det den ska och lite, lite till lyfter å andra sidan ett bra lag till en nivå där man kan prata om ett mycket eller riktigt bra lag.

Världsledande Norge använder sig av den gamle svenske stormålvakten Mats Olsson som inhyrd specialist. Och kanske är det rätt väg att gå, att ta in specialister på varje position. Johan Pettersson för högerkanter, Stefan Lövgren tar mittnior, Magnus Wieslander mittsexor o s v.

Sven-Göran Eriksson har jobbat så med välkänt resultat inom fotbollen. Han har varit "Mister" och den som haft det övergripande ansvaret och byggt samman lag. Inom handbollen, med sina speciella positioner, borde det vara en framkomlig väg.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".