ridsport

Kittel fyra i Globen

Tre holländare i topp på prispallen, och sedan en svensk. När Patrik Kittel hörde jublet i Globen trodde han det var tvärtom.

– Det lät som om jag fått väldigt höga siffror, säger han.

74,750 procent var inte alls pjåkigt, faktiskt väldigt nära världsmästaren Edward Gals 75,050. Om Kittel hade passerat Gal och spräckt den holländska dominansen hade det snackats om en sensation i världscupküren.

Riktigt så roligt blev det inte. Men tillräckligt kul.

– Jag är supernöjd. Det var första gången jag red i Globen och jag slog ju den bäste tysken (femman Matthias Alexander Rath), säger Kittel.

Att han vet att det finns betydligt mer att få ut ur hingsten Watermill Scandic är ännu skojigare.

– Han var spänd i skritten och jag red inte öppningarna fullt ut eftersom han galopperade i Kentucky (VM i höstas).

– Jag red lite på säkerhet där, ville inte att han skulle bli osäker. Jag vill gärna brassa på men blir hästen osäker vinner jag ju inget på det, säger Patrik Kittel.

Adelinde Cornelissen söndagens kür och följde upp lördagens GP-seger med ännu en klar seger. På Jerich Parzival samlade hon ihop 83,850 procent.

Anky van Grunsven tog farväl av Painted Black (hästen är såld) med att komma tvåa på 81,150.

Bakom Kittel visade 22-åriga Nina Hoffmann på nytt att hon blir att räkna med i svensk dressyr. Hon och Leo Af Magnushöj slutade åtta med 70,550 procent.

Henrik Skiöld/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".