tennis

Söderling: "Kan tänka mig en utländsk tränare"

Magnus Norman: "Det var mitt beslut"
2:36 min

Efter två års samarbete måste Sveriges ende tennisstjärna Robin Söderling leta efter en ny tränare.

– Det är väl inget dramatiskt beslut egentligen. Jag känner att jag behöver mer tid för mitt privatliv, säger Magnus Norman till Radiosporten.

Norman har varit Robin Söderlings tränare i två år och varit med om att föra upp Sveriges stora tennisstjätrna från plats 30 till fem på världsrankingen. Nu är deras samarbete över.

Är det här helt och hållet ditt beslut att ni går skilda vägar?

– Ja. Jag informerade Robin för ett par veckor sedan. Jag ville att han skulle få reda på det i god tid så att han har möjlighet att hitta en bra ersättare.

Vad sa han då? Du har ju ändå varit med och fört upp honom till den absoluta världsliten.

– Jag vi har haft ett bra samarbete i två år så självklart är det tråkigt. Men man kommer till en punkt i livet då man vill bilda familj.

En annan anledning till beslutet att avsluta samarbetet är att Magnus Norman har planer på att bygga upp en internationellt konkurrenskraftig tennisakademi i Stockholmstrakten tillsammans med Thomas Enqvist, Nicklas Kulti och Mikael Tillström.

Vet du vem som blir din ersättare som Robins tränare?

– Nej det vet jag inte. Jag har försökt bidra med ett par namn, men jag vill inte säga vilka det är. Han kommer säkert hitta någon som är duktig, säger Magnus Norman till Radiosporten.

För ett par dagar sedan, innan uppbrottet blev officiellt, sade Robin Söderling så här till Radiosporten om fördelen med ett tränarbyte:

– Ofta så får man en nytändning, man får höra en ny röst som har lite idéer, säger Söderling.

Finns det på kartan att du någon gång skaffar en utländsk tränare?

Ja, det gör det. Det finns otroligt bra tränare i Sverige men jag försöker titta mer på kompetens än nationalitet när jag väljer tränare.

Under tiden med Norman nådde Söderling bland annat två Grand slam-finaler, han vann en stor Masters-turnering och besegrade både Roger Federer och Rafael Nadal.

Lars Sandberg
lars.sandberg@sr.se

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".