handbolls-em

Så blir satsningen mot London-OS

3:43 min

Mer individuellt fokus och en extra satsning på målvakterna med Claes Hellgren. Så ska handbollslandslaget utvecklas framöver.

Det blev EM-succé nu, det tändes hopp om fortsatta framgångar i VM och hoppet har ökat rejält om spel i OS 2012. Redan nu finns konkreta planer på hur damlandslaget ska fortsätta utvecklas under förbundskapten Per Johansson.

Med betydelsefullt stöd från Sveriges olympiska kommité, SOK, där Anders Wiggerud är ansvarig för handbollen.

– Tidigare har man jobbat lite mer lagtänk men jag vet att Per är väldigt inne på att försöka hitta nyckelspelarna mot London och framförallt mot Rio, och försöka ge dem en optimal situation. Där skulle självklart en förstärkning med specialistkunskaper runt just deras position kunna vara väldigt viktig i utvecklingen, säger Wiggerud.

När det gäller målvakterna är ett projekt redan igång.

– De ska få en speciell uppbackning och träning genom Claes Hellgren, det gäller både damerna och herrarna. Det har varit en otroligt viktig del i deras utveckling som visats sig väldigt positiv och självklart kommer att fortsätta framöver också, säger Wiggerud.

– Det här är nånting som är spännande och precis som man gör med målvakterna så finns det specialkompetens på de andra posiotionerna. Man kanske ska titta på om det finns möjlighet att hjälpa till med det. Man ska kunna göra 100 procent av det som krävs och det blir upp till Per och handbollsförbundet att presentera en lösning på vad just det kan innebära

Men det är inte bara spelarna som behöver stöd. Även förbundskaptenen Per Johansson har en egen coach genom stöd från SOK.

– Vi inväntar en utvärdering därifrån men vad jag har förstått har det haft en väldigt positiv inverkan, både på tränarsammansattningen och på laget. Det tror jag säkert att vi kommer att fortsätta med, säger Wiggerud.

Direkt efter EM-finalen uttryckte förbundskapten Per Johansson önskemål om att gå upp på heltid.

– Första gången som jag har hört det. Per har kontrakt till OS 2012, vi får se vad som händer, säger förbundets vd Christer Thelin.

Men kanske SOK kan kliva in även här.

– Det finns möjligheter att stärka där. Det gör vi när det gäller Staffan Olsson på herrsidan, säger Anders Wiggerud till TT.

– Jag är bara positiv till att man söker en sådan lösning, från vår sida försöker vi alltid få förbundskaptener att vara anställda 100 procent.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se