Danmark går som tåget

Idag har det svenska landslaget bytt förläggning från utkanten av Stenungsund till centrala Malmö. En annan skillnad blir att svenskarna inte kan träna riktigt när de vill, som de kunde i den fina Sundahallen, som de var ensamma om.

Nu går träningarna i Malmö Arena, dels i A-hallen där matcherna spelas, dels i en mindre värmningshall. Det är i alla fall viktigt att svenskarna får känna på matcharenan och att skyttarna får ställa om fixpunkterna från Scandinavium till Malmö Arena.

Själv gjorde jag resan från Göteborg till Malmö några dagar före landslaget. Därför kunde jag uppleva Arenan när den var som bäst, på torsdagskvällen när Danmark mötte Kroatien.

Tidigare har Percy Nilssons bygge varit en ganska trist bekantskap, inte minst för logistiken. Nu har Citytunneln invigts (märkligt nog ett halvår tidigare än planen!), och det var en ren fröjd att ta tåget till Arenan. Hylliestationen ligger 50 meter från Arenan, 500 meter närmare än P-platserna.

Under VM har också folket som sköter ljudanläggningen också upptäckt att det det finns ett mellanläge mellan 0 och 11 på volymkontrollen. Däremot håller inte speakern samma klass som i Scandinavium.

Och... Eric Prydz' Call on me blir inte en bättre klappa-händerna-låt bara för att de tre ackorden körs om och om och om igen.

Men med de 8 000 danska fansen i Arenan, spelade det ingen roll. Ingen ljudanläggning i världen kunde förstöra stämningen, som publiken slog an redan i nationalsången. Det var svårt att inte få gåshud när Der er et yndigt land ljöd ur strupen på de 8 000.

Som bekant vann Danmark sin femte raka match och rød-hvidt ser väldigt starkt ut, i alla fall i anfallsspelet. Vänsternian Mikkel Hansen fortsätter att panga in mål, men mot Kroatien var högernian Kasper Søndergaard värre. 10 mål gjorde Koldingspelaren, Hansen var god tvåa med 9.

Försvarsmässigt blev jag däremot mindre imponerad av danskarna. Den vanligtvis ganska säkre målvakten Niklas Landin, hade väldigt svårt med kroaternas kantavslut. Däremot lyckades danskarna neutralisera Ivano Balic och inspelen till Igor Vori, som bara gjorde tre mål.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista