1 av 2
2 av 2
Robin Söderling. Foto: Shuji Kajiyama/AP.
Australian open

Björn Hellberg chockad efter Söderlings uttåg

Björn Hellberg: "Det här hade jag aldrig kunnat vänta mig"
4:13 min

2-3 i setförlust mot okände ukrainaren Alexandr Dolgopolov fick Radiosportens oerhört kunnige tennisexpert Björn Hellberg att ta till stora ord.

– Det var en riktig skräll, det här hade jag aldrig kunnat vänta mig, säger Radiosportens tennisexpert Björn Hellberg.

46:e rankade ukrainaren Alexandr Dolgopolov blev oväntat för svår för den svenska världsfyran i den fjärde omgången i Australian open.

Den, för oss svenskar, okände ukrainaren Dolgopolov beskrivs som ett stort löfte.

– Han är på uppåtgående, dock ska vi betona att han aldrig har figurerat i någon final på ATP-touren. Men jag har pratat med många som betraktar honom som en stor talang. Det var ändå en kraftig skräll det här, säger Hellberg.

Förlusten innebär att Söderling missar chansen att avancera till tredje plats på världsrankingen.

– Här hade han chansen att kapa åt sig gott om poäng, men nu får han vänta ett bra tag, säger Hellberg.

Söderlings fjärdeplats är dock inte direkt hotad. Femterankade skotten Andy Murray måste vinna hela Australian open för att passera svensken på rankinglistan.

Söderlings uttåg är den enda stora skrällen så här långt in i årets första Grand slam-turnering. Övriga toppspelare är kvar i turneringen.

Men det finns ändå lite tröst att hämta.

– Vi ska komma ihåg att Söderling var väldigt pålitlig efter Australian open ifjol, då gjorde han också en djupdykning direkt men sen spelade han väldigt starkt. Det krävdes antingen Federer eller Nadal för att få stopp på svensken då, säger Hellberg.

Har Robin Söderling grundskickligheten för att bli världsetta- eller tvåa?

– I så fall måste det stämma med de två huvudvapnen: forehand och serven. När de två förödande vapnen fungerar nästan hundra procent, då kan han rubba vem som helst. Men om det sviktar lite där så har han ännu så länge i alla fall inte ett tillräckligt slagregister för att kunna hävda sig mot de allra bästa.

Mats Strandberg
mats.strandberg@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".