En sådan presskonferens till och vi är förlorade

Jag hade hunnit bli lite less på att bevaka landslagets träningar med åtföljande pressträff under VM. Men nu inser jag hur sant uttrycket "Inga nyheter är goda nyheter" är.

För de två senaste presskonferenserna har inletts med att Ola Lindgren på sin stillsamma halländska har meddelat att "vi har en lite tråkig sak att berätta". Igår att Kim Andersson är skadad, idag att Oscar Carlén också är justerad.

Dagens besked briserade inte med samma megatontal som gårdagens bomb. Främst för att skadan på Kim Andersson var så definitiv. Det vi vet är att Oscar Carlén inte kan spela mot Danmark i kväll, men att hoppet om semifinal finns.

Det underliga med Carléns skada är att han inte fick den på dagens träning, utan i Kroatienmatchen. Han kände av det onda knät redan före "Kim-presskonferensen" igår, men - om vi uttrycker det snällt - valde att inte stjäla strålkastarljuset från sin kamrat på höger-9.

Nå de svenska medierna är väl nöjda med dubbla rubriker. Men själva Danmarksmatchen i kväll börjar tappa lite glans. Faktum är att de andra lagen i gruppen har mer att spela för än de nordiska grannländerna. Kroatien, Serbien och Polen kämpar alla för en plats i OS-kvalet. Argentina lär fixa en OS-plats i det Panamerikanska mästerskapet nästa år.

Samma är läget i Jönköpingsgruppen. Jag tror att både Spanien och Frankrike vilar sina nyckelspelare i kvällens spel. Det är inte bara på Oscar Carlén som det tuffa schemat, 10 matcher på 17 eller 18 dagar, har tagit sin tribut. De stora ligorna, som bromsar att avbrottet för EM och VM blir längre, biter sig själva i svansen. Det är de som får hem slitna och halvskadade spelare till ligaspelet.

För att Sverige ska ha någon chans att ta medalj i VM, måste Oscar Carlén komma tillbaka. Nu kan vi bara hålla tummarna. Ja, inte Kim Anderssons vänstertumme då.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".