1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
2 av 2
bandy-vm

Claesson: "Ryssarna kommer köra som tusan"

12 min

Efter två raka finalförluster mot Sverige ska bara guldet hem till Ryssland igen. Revanschlustan är oerhört stor, enligt bandyikonen Jonas Claesson.

– Den är ju fantastisk stor. De har ju inte alls mått bra av att få stryk två VM på raken varav det senaste på hemmaplan, det är klart att det svider ordentligt, säger den före detta svenska bandystjärnan Jonas Claesson till Radiosporten.

Claesson har stor inblick i det ryska landslaget i egenskap av rysk hjälptränare i Kuzbass Kemerovo, där han varit i tre månader.

– När det väl kommer dra ihop sig så kommer ryssarna sätta allt på ett kort och köra utav bara tusan, säger Claesson som tror att Sverige får tufft att nå en final.

Claesson kontrakterades på konsultbasis till Kuzbass Kemerovo från september till december 2010, främst för att lära ut den svenska modellen.

Ryssarna var framför allt nyfikna på hur vi i Sverige bygger och utvecklar ett lag.

– Som jag ser på lagidrott ligger de enormt långt efter Sverige, säger Claesson.

Den ryska bandykulturen har alltid varit väldigt fokuserad på den individuella skickligheten, men trots detta utvecklas den ryska bandyn enligt Claesson. Som även framhåller den ryska ligan som minst lika bra som den svenska elitserien.

Han spår även ett ryssarna kommer ta efter Sverige vad gäller användande av inomhushallar. Flera ryska spelare höjer rösten för att fler inomhushallar ska byggas och användas i seriespelet.

Det mesta tyder just nu på att Ryssland och Sverige möts redan i semifinal, eftersom Finland har skrällt och slagit både Ryssland (4-3) och Sverige (5-5 och finsk seger efter straffläggning).

Det spekuleras dock om att ryssarna lägger sig mot Kazakstan för att bli fyra i gruppen och därmed slippa Sverige i semifinalen.

– Det har ju funnits tidigare genom åren, så ingenting är ju uteslutet. Men som idrottsälskare så hoppas man ju verkligen att man kör på och gör det man ska, säger Claesson.

Vad är ditt tips nu då till slut?

– Jag tippar nog ändå att ryssarna går till final, men man hoppas med hjärtat att Sverige spelar där.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista