Hultqvist: ”Så tufft är det att spela VM i Ryssland”

Kenth Hultqvist: ”Så tufft är det att spela VM i Ryssland”
4:15 min

Att spela bandy i Ryssland kan innebära många prövningar utanför planen. Radiosportens expert, den tidigare förbundskaptenen Kenth Hultqvist, vet vad som kan hända och hur man tacklar det.

Radiosportens expert Kenth Hultqvist var förbundskapten när Sverige spelade VM-final 2005 i bandy i Kazan, Ryssland. Ingen trodde att Sverige skulle ha en chans att slå Ryssland som stod på andra sidan. Men man knep guldet.

Redan på försäsongsträningen under sommaren hade man bestämt sig för att en bit var väldigt viktig inför turneringen. Att inte lägga kraft på någonting annat än det som skedde på bandyplanen.

– Så att vi hade så mycket energi som möjligt tills det var dags för final, säger Kenth Hultqvist.

För att spela bandy i Ryssland kan innebära påfrestningar.

– Det gäller att klara av ett antal situationer. En sak kan vara att komma igenom tullen, innan man ens kommit in i landet tappar man energi för att det tar mycket längre tid.

Kent Hultqvist har varit med om att vid träningsmatcher släpps laget igenom direkt. Är det VM är det annat ljud i skällan.

– Då kan det ta flera flera timmar och man kollar allting och det är klart att det kan bli irritation över det.

Väl inne i landet kan fler prövningar vänta.

– Man kommer till hotellet, man får byta rum, man får byta våning. Man kommer till omklädningsrum där det är 60 grader varmt och nymålat, säger Hultqvist.

Det kan saknas bollar eller så är maten slut. Eller också har den som innehar nyckeln till hänglåset på kylskåpet gått hem.

– Det är så mycket saker som inte handlar om bandy. Vi bestämde oss för att vad som än händer ska vi bara titta på varandra och le och säga "normal" – normalt på ryska. Det får vara som det är och så ser vi till att lyckas med det som vi ska göra på planen och lägga all koncentration där, berättar Hultqvist.

Magnus Wahlman
magnus.wahlman@sr.se

Johnnie Lager
johnnie.lager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".