Kristoffer Berntsson. Foto: Ivan Sekretarev/AP
kontåkning

Sverige långt från EM-medalj

Herrarnas kortprogram i konståknings-EM i Bern var högklassigt. Men bara ett åk var fenomenalt - fransmannen Florent Amodios.

Han leder den jämna tävlingen inför lördagens fria program.

Guldfavoriten är fransk. Men Brian Joubert fick inte riktigt till sitt korta program. Inför lördagens avslutning är han sjua, 7,67 poäng från täten. Men de franska påhejarna behövde inte misströsta.

Som näst sista åkare gled Florent Amodio in på isen. Därefter följde ett strålande, nära prickfritt, åk som gav 78,11 poäng och drygt två poängs ledning inför det fria programmet.

– Jag såg bara lite av åket, men han gjorde det bra, säger Kristoffer Berntsson, åtta efter torsdagen, till TT.

Tvåa är tjecken Michal Brezina (76,13) och 17-årige ryssen Artur Gatjinski (73,76) följer tätt därefter.

Svensk medalj ser det inte ut att bli. Kristoffer Berntsson gjorde säsongsbästa (66,62) trots att han satte ned både höger och vänster hand i landningen efter en trippel axel. Men från åttondeplats upp till pallen är det långt.

– Det var en rätt sned landning. Där försvann det några poäng, säger Berntsson.

– Det blir nog tufft att ta medalj, det är ändå en del poäng. Men det är bara att ladda om och ge järnet på lördag. I dag var det lite tomt i hallen, på lördag blir det nog skillnad. Jag ska utnyttja det.

Adrian Schultheiss gick ut som sista åkare och misslyckades. Schultheiss är 15:e (58,36) inför det fria programmet och det grämer inte bara honom.

Hemma i Sverige sitter nämligen nationstrean Alexander Majorov och håller tummarna. Om Berntssons och Schultheiss sammanlagda placering blir sämst 13:e, exempelvis att de slutar sexa och sjua, får Sverige skicka en tredje herråkare till EM 2012.

Lasse Mannheimer/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".