Inte långt kvar till kokpunkten

Nedräkningen fortsätter – snart är det bara två timmar till avkast. Ska Sverige trotsa alla tips och ta sig till sin åttonde VM-final i handboll?

Jag tror det inte men det är lättare att vara måttlig realist och bli positivt överraskad än att vara tvärtom. Visst har svenskarna ett härligt go och visst har fransmännen inte verkat oslagbara hittills i VM. Men jag fruktar att de, som alla riktigt bra lag, har haft råd att bara ta i så mycket som krävs för att vara i semifinal.

En sak är dock klar: Oscar Carlén är med, och då har Sverige i alla fall en chans. Med Johan Jakobsson inskriven, har vi plötsligt lyxen att ha två vänsterhänta på nio meter. Fransmännen har bara en: Xavier Barachet, eftersom Jerôme Fernandez som är förstaval på högernio är högerhänt.

VM-finalen 2001 minns jag med en tagg i hjärtat. Jag var på plats och refererade i Bercy (hoppas att det inte är ett dåligt omen!), och kommer ihåg hur Magnus Andersson dammade en straff i stolpen vid ledning 18–14. Mål där och fransoserna skulle varit knäckta.

Så blev det ju inte, och jag minns också det äckligt brutala franska försvarsspelet. Didier Dinart kommer nog aldrig någonsin att vinna ett fair playpris. Det är olidligt med dåliga förlorare, men faktiskt ännu värre med dåliga vinnare. Och det var fransmännen för tio år sedan.

I pressrummet blandas förresten språken just nu. Franskan har kommit in, men enstaka instick på polska, serbokratiska och till och med isländska hörs.

Hjälpspråket ska ju dock vara engelska, som nästan ingen har som modersmål. Och då blir det som på bilden ovan. Det är alltså inget speciellt med Vattnet. Det är tevatten. Eller tea water på engelska. Det heter ju inte thevatten ens på svenska.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista