Basketligan

"Föreningar ska inte behöva bråka"

Norrköping vs Basketbollförbundet
6:26 min

Med det internationella spelet som högsta prioritet skickade Norrköping Dolphins b-laget till Sundsvall förra veckan. Nu vill Norrköping en tydligt prioriteringsordning från förbundet.

Norrköping Dolphins, det regerande svenska mästarlaget spelar inte bara i den svenska ligan, de matchar även flitigt i den baltiska ligan och  Euro Challenge där man har nått oväntad framgång. Detta betyder att säsongen innehåller drygt 80 matcher för Norrköping.

Norrköping spelar mer än dubbelt så många som de flesta andra svenska lag, vilket ibland leder till kollisioner i spelschemat. Så skedde förra veckan då Norrköpig sände ett b-lag till mötet med Sundsvall då man hade en viktig match i Europaspelet dagen efter. Norrköping har fått kritik för det, men skickar å sin sida frågan vidare till det Svenska Basketbollförbundet. Norrköping menar att förbundet måste vara tydligare om vad man ska prioriteras, man vill också kunna få flytta matcher så att de olika ligorna kan kombineras på ett bättre sätt.

– Nummer ett, det alla föreningar önskar sig i Sverige, när vi nu spelar utomlands, vi vill ha en mycket tydlig prioritering från förbundets sida. En tydlighet om vad det är som gäller när det är konflikter om olika slag, föreningar ska inte behöva bråka om dom bitarna, säger Norrköpings klubbdirektör Bo Sundberg.

Basketbollförbundets ordförande Hans von Uthmann svarar:

– Vi är överens om att internationellt spel för är bra. Det skapar då en del utmaningar för att få ordning på spelprogrammet. I basketen har man inte som i fotbollen speldagar för internationellt spel, det gör att man måste anpassa i efterhand. Det måste vi på förbundet hantera tillsammans med klubbarna.

– I det konkreta fallet, med matchen i Sundsvall skulle vi ha agerat fortare från förbundet och fått till en matchändring snabbare, säger Hans von Uthmann.

Men Norrköping ser ingen bättre kortsiktig lösning än att fortsätta vila viktiga spelare i ligamatcher.

– Så får det bli, vi har förmodligen ligans bredaste lag. Därmed inte sagt att det är det bästa för svenska baskeliga. Det är olika spel. Vi kommer att spela olika lag från tid till annan. Vi kommer att vila tre, fyra personer i Basketligan.  Ibland måste vi kanske spela två matcher samtidigt, säger Bo Sundberg.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

John Antonsson
john.antonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".