trav

Svenska hoppet i Prix d'Amérique

Stefan Hultman: "Ett stort äventyr"
5:58 min

Sista söndagen i jauari körs traditionsenligt det världsberömda travloppet Prix d'Amérique. Det svenska hoppet Maharajah som tränas av Stefan Hultman.

– Det kommer att bli spännande, det är ett stort äventyr, säger Stefan Hultman.

Hur mår Maharajah då?

– Även han mår jättebra. Det har varit ett stort äventyr för honom. Han bor normalt på Ekerö, och nu ska han åka den här långa resan ner till Paris. Och stallas upp på ett annorlunda sätt än hemma. Det har flytit på väldigt bra, som den kloka häst han är har han accepterat det här sättet att leva, säger Stefan Hultman.

Maharajah har vunnit många av de stora svenska loppen. Hultman började planera Maharajahs deltagande i Prix d'Amérique för ett och ett halvt år sedan. Det är Stefan Hultman som tränar Maharajah, loppet körs av Örjan Kihlström.

– Det är en lång planering, men jag vill ha det så. Det är små marginaler mellan succé och fiasko, men man måste ändå vara förberedd för det som komma skall. Det är som när en idrottskvinna eller man planerar inför OS, det går inte bara att komma på när man vaknar. Det gäller att lägga upp det ordentligt.

– Sen avgörs det på två minuter, så kan det börja med en startgalopp och så är ett års planering åt skogen, säger Stefan Hultman.

Vad är det som är så svårt med att vinna Prix d'Amérique?

– Det är det största styrkeprov man kan vara med om, man kör en lång distans, 2700 meter. Det är full fart hela vägen. Det är tufft helt enkelt, Sverige har vunnit några gånger, men det är inte ofta vi har hästar som duger här nere.

Hur är årets upplaga av Prix d'Amérique?

– Det är som alltid, man kan tycka att någon upplaga är bättre eller sämre. Den som vinner är en enorm häst, han är i hundra procent form. Jag tycker den här upplagan är lika bra som de alltid brukar vara, säger Stefan Hultman.

John Antonsson
john.antonsson@sr.se

Christian Olsson
christian.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".