Kraften tog slut för både oss och blågult

Puh! Efter en rafflande och förlängd VM-final, där danskarna tyvärr drog det kortaste strået, är det på svaga ben jag stapplat in i pressrummet. Efter nästan tre veckor av intensiv VM-bevakning finns det inte mycket kraft kvar.

Lite samma sak kan sägas om det svenska landslaget. I bronsmatchen hade vi en trött förstauppställning, och när först Dalibor Doder och sedan Jonas Källman fick lår- respektive ljumskskador, då räckte inte ersättarna till.

Egentligen borde Sverige gjort ett segerryck i den första halvleken när Johan Sjöstrand var så makalöst bra. 14 räddningar i en halvlek, ändå hade Sverige bara oavgjort. Blågult borde lett med åtminstone fyra mål.

Att domarna sedan var allt annat än hemmabetonade gjorde saken inte bättre, men vi ska inte skylla på dem. Spanien har en bredare trupp än Sverige och det är omänskligt att vår förstauppställning ska orka 10 matcher på 18 dagar utan möjlighet till avlösning.

Kraften tog också bokstavligen slut på radioläktaren. Två gånger under direktsändningen dog den elektriska strömmen under bronsmatchen. Inte bara Radiosporten blev tystad, utan även 10 andra sändande stationer. Andra gången var, tursamt nog, 30 sekunder efter slutsignalen.

Jag är dock ändå himlastormande nöjd med Sveriges comeback i världshandbollen! Och att det är den unga generationen som har tagit oss dit: Johan Sjöstrand, Oscar Carlén, Kim Ekdahl du Rietz och Niclas Ekberg (nåja, han ska nog glömma bronsmatchen). Det lovar gott inför fortsättningen.

Vad kul. förresten. det är att ha fel ibland! Vi på Handbollsbloggen har fått krypa till korset en efter en. Själv var jag väl först, jag som inte tyckte att vi hade råd med två envägsspelare. Nu visade snabbt Magnus Jernemyr och Tobias Karlsson att deras försvarsspel var en förutsättning för Sveriges framgång.

Bloggare Gill var som bekant tveksam till att förbundskaptenerna valde Sjöstrand i stället för Beutler i VM. Hon har redan gjort avbön här i Bloggen. Vi väntar bara på att bloggare Kahl ska erkänna att han hade fel om att Kim Ekdahl du Rietz skulle varit den förste att strykas ur 18-mannatruppen.

Om vi på Handbollsbloggen har gjort våra fel, så har arrangörerna gjort det mesta rätt. Vi ska i det här sammanhanget inte gnälla på den amatörmässiga speakern i Malmö eller sämre publiknärvaron i Lund. Nej, det har varit ett hellyckat VM som ger Sverige ett gott eftermäle internationellt. Och - inte minst viktigt - ett stort miljonöverskott till svensk handboll så att våra landslag kan satsa mot nya mästerskap.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".