Foto Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
handboll

Staffan Olsson talar ut efter VM

Förbundskapten Staffan Olsson: "Vi gav allt och det som fanns i laget krämade vi ur"
9:36 min

En snöplig fjärdeplats efter ett väl genomfört VM. Det blev facit för förbundskapten Staffan Olsson, som i kväll är tillbaka i vardagen som tränare för elitserielaget Hammarby.

– Det är trist med just en fjärdeplats men summeringen blir fullt godkänd sett utifrån det sätt som vi genomför hela VM-turneringen på, säger förbundskapten Staffan Olsson till Radiosporten.

Det är svårt att peka på en enskild detalj som fällde Sverige i semifinalen och bronsmatchen (förlust mot Frankrike respektive Spanien), men det blev alldeles för få mål framåt från mittsexorna Mattias Gustafsson och Robert Arrhenius.

– Jag tycker att våra mittsexor har gjort sitt yttersta. Sen finns det alltid positioner som man skulle önska att det kunde vara lite bättre, säger Staffan Olsson.

Men det finns yngre spelare som står i kö för att ta upp konkurrensen med VM-spelarna Arrhenius och Gustafsson:

Hammarbys Fredrik Pettersson, Sävehofs Daniel Båverud samt Skövdes Andreas Nilsson.

Det finns givetvis flera positiva aspekter med det senaste världsmästerskapet. Ett lysande exempel på att svensk handboll kan fortsätta hoppas på medaljer i kommande mästerskap stavas Kim Ekdahl Du Rietz.

Lugis 21-årige vänsternia slog igenom med dunder och brak och hyllas till skyarna av förbundskaptenen.

– Det finns egentligen inget tak uppåt. Han har den fysiska kapaciteten att bli en av världens bästa handbollsspelare. Det ligger mycket i hans händer nu. Hur mycket tid han är beredd att lägga ned på träning och utveckling.

– Sen beror det på omgivning och rådgivare hur man ska hantera situationen, men jag tycker att han har kapacitet at bli en av världens allra bästa handbollsspelare, säger Staffan Olsson.

Staffan Olsson själv är tillbaka som tränare i kväll för hårt pressade Hammarby. Stockholmslaget ställs mot Kristianstad och behöver en seger för att såp småningom kunna kravla sig ur bottenträsket.

– Jag personligen har väl försökt ladda om så gott det går. Jag delar ju på jobbet med Mats Engblom och han har full koll på motståndarna Kristianstad.

– Jag har ju varit borta från laget en längre tid och det känns lite konstigt att jag går direkt in i en match. Det är första gången jag får uppleva det, så jag kan inte svara på hur det blir förrän efteråt, säger Olsson.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".