Handboll

Handbollsklubbarna vill bilda proffsliga

Stefan Albrechtsson: "Rätt tid för nya grepp"
2:29 min

Dubbla omsättningen inom fem år. Det är vad som krävs när herrlagen vill ha en proffsliga i handboll.

I de lyckade mästerskapens kölvatten vill nu de svenska herrklubbarna ha en svensk proffsliga inom fem år.

Det skulle innebära att spelare, ledare och personer inom organisationerna helt ska kunna försörja sig på handbollen.

För det skulle krävas att klubbarna drar in mycket mer pengar än vad som sker i dag, men enligt Svensk elithandbolls ordförande Stefan Albrechtsson är det fullt möjligt.

– Vi räknar med att vi måste dubbla omsättningarna i alla föreningar och det tror jag att vi kan göra, säger Albrechtsson.

Radiosportens handbollsexpert Magnus Wislander tycker att idén är spännande och att det är rätt att svensk handboll tar nästa steg just nu efter två lyckade mästerskap. Men han tror också att det blir svårt att få in dubbelt så mycket pengar från sponsorerna.

– För vissa klubbar är den uppgiften extremt svår, medan för andra kanske det är lite lättare kanske.

En del av förändringen blir att införa ett minimikrav på arenorna och Stefan Albrechtsson säger att högre standard krävs för att kunna konkurrera i Europa.

– Vi har tagit de viktigaste besluten om elitlicens, ekonomi, balans och arenautvekling. Och så har vi haft det lyckade med SM-finalerna. Nästa steg är att försöka få alla spelare, ledare och organisationer på heltid för att kunna konkurrera i Europa.

Enligt Albrechtsson är det läge nu – sedan kan det dröja länge innan det blir ett bra läge igen.

Gustav Landmark
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".