Sportsnack

Proffsliga i handboll en tuff uppgift

Hela sportsnacket 12/2
25 min

Helgens sportsnackare tar upp allt från proffshandboll i Sverige till Peter Forsbergs comeback. Programledare är Susanna Andrén.

Peter Forsbergs comeback efter nästan tre års skadefrånvaro:

– Alla vi som hållit på med idrott och som vet vad det innebär att vara skadad och kämpa sig tillbaka… Jag är ruskigt imponerad, säger Jon Persson.

– Han kände inte att han fick lägga av när han själv ville utan att det är skadorna som satt stopp. Så jag förstår att han ändå haft motivationen, säger Pia Carlsson Thörnqvist.

– Jag tycker han är modig, men jag tror inte han skulle ha ställt sig på skridskorna om han inte var redo. Han vet vad han kan, säger Kicki Johansson.

Om polisnotor till idrotssklubbar, för bevakning kring matcher och tillställningar:

– Man kommer ha svårt att klara av det ekonomiskt. Sporten betalar ju redan tillbaka lite grann i och med att man tar hand om ungdomar, säger Jon Persson.

– Politikerna måste ta ansvar och samla ihop krafterna - att man gör gemensam sak. Att ställa krav enbart på föreningarna kommer inte lösa det här. Det är ett samhällsproblem. säger Pia Carlsson Thörnqvist.

– Jag tror inte att vi skulle klara vissa matcher utan polis för familjer vågar inte gå på matcher. Men jag förstår att det sticker i ögonen på dem som inte är idrottsintresserade – att lägga jätteresurser på fotbollsmatcher, säger Kicki Johansson.

Om 51%-regeln och diskussionen kring utförsäljning av klubbar för att få in mer pengar:

– Om man tittar på utlandet så når man ju större framgång i och med att man får in mer medel. Rent spontant: slopa den här regeln, säger Jon Persson.

– Det som hänt de sista dagarna blir ju bad will för idrotten. Där man tycker att "jaha, här kliver man från sitt ansvar och kostnader man tagit på sig", säger Pia Carlsson Thörnqvist.

– Framtiden är inte bara ideella krafter. Många har det tuffare att rekrytera ledare och på något sätt måste man hitta ett sätt att visa värdet med föreningslivet. Fler ställer krav på att få mer tillbaka och de gamla eldsjälarna kommer inte att finnas kvar, säger Kicki Johansson.

Målet med en proffsliga i handboll 2016:

– Nu är ju utmaningen att bryta ner det här till tydliga delmål och få med sig klubbarna. Norge är en sämre liga än den svenska men vi tappar spelare dit för där får man mer betalt. Ett problem man måste lösa är att komma upp i lönen och det är en tuff uppgift bara det, säger Pia Carlsson Thörnqvist.

– Inom min idrott, basket, har man också försökt spetsa till ligan. Det handlar om pengar och jag tror också att man måste in mer mot företagsvärlden för vi pratar om miljoner i årslön för att svenska spelare ska stanna. Jag tror det blir svårt men det är en häftig tanke, säger Kicki Johansson.

Anja Pärsons 18 mästerskapsmedalj:

– Rent medaljmässigt är hon störst nu, men att jämföra med en legendar som Stenmark är svårt. Men det är ruskigt imponerande, säger Jon Persson

– Jag är överraskad, men samtidigt så vet man… hon har ju tagit medalj i varenda mästerskap i stort sett. Stenmarksklass är det nog inte riktigt men jag är imponerad, Kicki Johansson.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se

Helgens sportsnackare

Pia Carlsson Thörnqvist: Tidigare handbollsspelare och rutinerad sportsnackare.
Kicki Johansson: Basketlegend från landslaget och Arvika under deras storhetstid.
Jon Persson: Tidigare fotbollsspelare i bland annat Brommapojkarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".