trav

Experten: "Starta i Elitloppet!"

Travexperten Bo Fransson om hästen Maharajahs vår
2:00 min

Sveriges just nu hetaste travhäst Maharajah bör absolut starta i Elitloppet i maj. Det anser landets mest erfarne travexpert, Radiosportens Bosse Fransson.

Maharajah, tränad av Stefan Hultman, anses som en superhäst på distanser över 2 100 m, i synnerhet i s.k. stayerlopp som mäter 2 600 m eller mer. Hästen har däremot aldrig ens startat på Elitloppets distans 1 600 m.

– Det snackas om att han är begränsad i den meningen att han inte kan gå ett sprinterlopp, och man målar svarta kors över tankarna på Elitloppet, säger Fransson. Det tycker jag är fel. Det ska man inte göra.

– Det enda vi bestämt för våren är att Maharajah ska starta i Oslo GP i maj, säger Hultman-stallets försteman Tommy Berghagen till Radiosporten. Där är distansen 2 100 m.

Nu allra närmast ser experten Bosse Fransson det som en självklarhet att storstjärnan startar på söndag i den stentuffa loppet Prix de Paris, över 4 175 m. Där skulle han dessutom slippa att möta Ready Cash, den franska hästen som i två raka superlopp i Paris slagit Maharajah med knapp marginal.

– Vi bestämmer hur vi gör senare i veckan, säger Berghagen.

Vid ett enda tillfälle i sitt liv har Maharajah förlorat i ett stayerlopp. Det var i Prix d'Amérique i slutet av januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".