publik och idrott

Ny hall ger fler åskådare - men bara första året

Att en ny hall innebär ett publikmässigt lyft det har varit tydligt i både bandy och handboll de senaste säsongerna. Men hur varaktigt blir uppsvinget?

Av bandyklubbarna som flyttade inomhus förra säsongen är det bara Villa som behållit den positiva tendensen och ökat sin publik i år.

Både Vänersborg och Sandviken har minskat, värst är det för SAIK som trots sportsliga framgångar tappat drygt 300 åskådare per match den här vintern.

I handbollens elitserie är Kristianstad den stora vinnaren med en publikökning på drygt 1000 åskådare per match.

Tillsammans med Lindesberg som har ny hall och nykomlingen Aranäs är Kristianstad ensamma om att ha en positiv publikutveckling den här säsongen.

Det sammlagda publiksnittet för bandyns elitserie har minskat med knappt 200 hittils i vinter, medan handbollens siffror i princip är oförändrade en litet plus hos damerna och ett litet minus på herrsidan.

Så här ser siffrorna ut sport för sport:

Publiksnittet i bandyns elitserie när två omgångar återstår är 1364 vilket är en minskning med knappt 200 jämfört med förra säsongen. De stora förlorarna är Hammarby som tappat över 500 åskådare i snitt och Sandviken som trots nya hallen och sportslig framgång går 300 back.

Bara tre klubbar har plus i statistiken Villa som ökar med drygt 100, nykomligen Tillberga och IFK Kungälv.

Mest intressant är att titta på klubbarna som fick nya hallar förra säsongen, där nyhetens behag märkts tydligast i Sandviken som tappat två tredjedelar av förra årets ökning.

Samma sak i Vänersborg som tappt nästan hälften av fjolårets uppgång. Båda ligger därmed knappt 200 åskådare över det snitt man hade när man spelade utomhus. Villa däremot har höjt sitt publiksnitt med 1300 sedan sista utomhussäsongen.

I handbollens elitserie är publiksnittet i stort sett oförändrat.

Det aktuella publiksnittet 1417 innebär en liten minskning men den får tas med en nypa salt eftersom att alla lag inte spelat lika många hemmamatcher.

Intresseant att notera i herrarnas elitserie är att det är tre klubbar står för de positiva siffrorna, bara IFK Kristianstad, Lindesberg och Aranäs har ökat sin snittpublik.

Kristianstad har höjt sitt snitt med drygt 1000 och delar man säsongen i före och efter hallinvigningen så är ökningen ännu större. IFK har på de 7 matcher man spelat i den nya hallen ett åskådarsnitt på 3277 en ökning med 1400 jämfört med i den gamla hallen.

Största förlorarna i herrarnas elitserie är Malmö och IFK Skövde.

När det gäller nyhetens behag så återstår det att se om det gäller i handbollen också.

Drott som invigde sin hall förra året tappat knappt 100 i snitt den här säsongen, men ligger fortfarande nästan 800 över snittet i gamla sporthallen.

Damernas elitserie snittar på 465 noterar en liten ökning anförd av Heid, IVH, Sävehof och Eslöv medan Skövde HF står för den stora tillbakagången.

I elitserien i ishocky är det fyra lag som hitils har mer publik än i fjol och det räcker för att höja snittet med 300 pers så här långt

Två lag står ut, AIK som har 2 800 fler på sina hemma matcher jämfört med allsvenskan ifjol och Frölunda som ligger 2 200 minus jämfört med fjolåret.

I hockeyns allsvenska är snittet samma som ifjol så när som på fem personer per match. Rögle och Malmö har gått back med runt 1 000personer per lag och match, men å andra sidan har Rögle ett högre snitt i allsvenskan i år än vad AIK hade i samma serie i fjol.

Trots tappet för Rögle och Malmö så är Malmö etta och Rögle trea i publikligan i allsvenskan.

I damernas Riksserie är publiksiffran i snitt i år så när som på tre personer samma som i fjol det vill säga 98 åskådare per match jämfört med 95 så här långt i år.

Innebandyns publik visar den här säsongen en svag ökning på både dam och herrsidan, men man ligger i princip kvar på samma nivå som de senaste fem säongerna.

Per Kahl
per.kahl@sr.se

Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista