Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
friidrott

Olsson tävlar sig i form

Christian Olsson: "Behöver blir tuffare"
3:17 min

Christian Olsson känner sig redo för att möta den svenska publiken men oroar sig för banan.

– Men det är alltid en tuff tävling för mig. Inte bara för konkurrensen utan även kampen mot underlaget.

När du säger underlaget, vad menar du då?

– Det är ju inte permanenta banor. När det är uppbyggt är det alltid en viss svaj i banan och det gäller att anpassa sig till det i hoppningen. Man behöver ha lite flyt med sig för att hitta känslan.

Vad är ditt läge just nu?

– Det är ett bra läge. Jag har bra förutsättningar att hitta tillbaka till de långa längderna men behöver tävla mera och bli tuffare i min hoppning. Så var det även innan alla skador. Vissa gånger träffade man direkt och andra gånger behöver man tävla sig i form. Jag tror att det kommer bli bra när jag väl är på EM i Paris.

Jämför ansatshastighet med guldåren för ett par år sedan?

– Jag vet att jag är snabbare i sprintfasen i träning. Om jag är tillräckligt aggressiv för att även plocka upp det i trestegsansatsen vet jag inte ännu men det jag vet är att förutsättningarna finns där för att det ska kunna gå fortare.

I söndags satte fransmannen Teddy Tamgho världsrekord inomhus med 17,91. Christian Olsson hoppade själv 17,20 nyligen. Vad tror du krävs för seger och medalj i inomhus-EM?

– Det är väldigt svårt att säga, uppenbarligen är det väldigt långa längder och han (Teddy Tamgho) är på hemmaplan så han kommer nog vara laddad. Säkert upp mot världsrekordet krävs för att vinna och mellan 17,30 och 17,50  för silvret och bronset.

– Förhoppningsvis var det ett maxat hopp, det hade varit värre om det hade sett lite halvmaxat ut och det fanns mer att ta på. Men det är grymt, säger Christian Olsson om fransmannens rekordhopp.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Frida Sandgren
frida.sandgren@sr.se

Höjdpunkter i Globen

18.40: Längd herrar: Sveriges hetaste friidrottare, Michel Tornéus, över åtta meter igen?
19.30: Stav damer: VM-ettan Svetlana Feofanova, Ryssland, mot nya svenska stjärnskotten Angelica Bengtsson och Malin Dahlström.
20.30: Tresteg herrar: Christian Olsson mot Pillips Idowu.
21.00: 3 000 meter damer: Etiopiskan Meseret Defar hoppas kunna radera sitt eget världsrekord.
21.45: 1 000 meter herrar: Abubaker Kaki, Sudan, har sagt att han ska göra ett världsrekordförsök på den udda distansen.                               TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".