All Star Match, Nascar och golf

Det har varit en långhelg här - Presidents Day var själva helgdagen på måndagen. Jag har kanske inte firat direkt men jag har kopplat av.

Först kopplade jag av med golf på lördagen. Nej jag har inte börjat spela golf men jag har varit på mitt livs första tävling. Jag knatade runt med Robert Karlsson och Jhonathan Vegas och Phil Mickelson. Dom spelad golf.

Jag gick och gick och varje gång bollen slogs upp mot himlen så tappade jag bort den med blicken. Jag tittade snart på dom andra som också gick och gick istället för på bollen och dom sa Ah och tittade åt rätt håll och sa Great

Shot. Jag trodde dom. Vi var ett helt gäng som gick runt med samma spelare, en del av åskådarna var tatuerade punkare, påfallande många var unga och coola och alla var jättetrevliga. Och vi viskade till varandra en hel del.

En del viskade på japanska. I presstältets matsal var nästan alla japaner. Dom första nio hålen var jag helt golf-frälst- vad nära man kommer, vad kul det är, vad fantastiskt skickliga dom är... sen blev jag trött- dom går fort.. även om det inte går fort när dom spelar oj vad dom väntar och väntar och känner av vindriktning och småpratar.

Ibland så måste man stanna och vara tyst över något som händer på ett annat hål och då får man inte ens viska och det var också en del av upplevelsen att gå och vara tyst och andakstfull med så många.

Alla älskade Phil Mickelson och Vegas är populär och ung men kobent. Själva omgivningen påminde lite om ridsport ,om fälttävlan ,där man också kan välja fritt vad man vill se- ett hinder eller fler. ett hål eller fler, fast i fälttävlan är det svårare att hinna med en deltagare runt hela vägen.

Men friheten är lik, avspärrningarna och repen som ändå är flexibla liksom, du kan se vad du själv vill, massa människor ser samma tävling men helt olika saker.

Och så kan man äta och uppe vid presscentret fanns världens flådigaste bajamaja- tre bås och vattenklosetter och handfat som var guldbelagt, ja eller kranarna var det. Och överallt fanns massor med sponsorer och inga mobiltelefoner eller kameror . Men andakt, kunskap och tystnad.

Jag intervjuade svenskarna som var trevliga och var ensam om att inte försöka få en autograf av Phil Mickelson och sen körde jag hem i nästan två timmar och klippte och donade och drömde hela natten om golf. Jag missade slamdunk tävlingen som pågick i Staples Center, Blake Griffin vann och dunkade och hoppade över en bil i själva den avgörnade dunderdunken.

Han fick göra det på ett test på torsdagen innan för att visa att han kunde så att Clippers oroliga ägare vågade gå med på det. Han är deras guldkalv. Kobe Bryant fick som första idrottsman någonsin lämna sina fot- och handavtryck i cementen på Hollywood Boulevard och på själva All Star matchen på söndagen hade arrangörerna problem med alla kändisar som ville vara där men inte ville betala. Det finns många kändisar i Los Angeles.

Det händer mycket i Los Angeles, det har varit Golden Globe och Grammys och All Starmatch och snart Oscarsgalan. Ändå tror alla svenskar att allt händer i New York.

Jag missade själva All Star matchen också, Jag har varit på plats på två i mitt liv i Cleveland och New York och fast det är jättekul före när man kan intervjua alla så är den sorgliga sanningen att All Star- matcher är pisstrista.

Jag var faktiskt på Kobes första All Star match- det var också tråkigt. Det är tråkigt av samma skäl som dom i hockey är tråkiga- ingen spelar försvar och det spelar ingen roll hur det går.

Istället tittade jag på Nascar från Daytona. Det var både premiär och ett sorgligt jubileum då Dale Earnhardt Sr dog där för tio år sen och alla i publiken höll upp tre fingrar på det tredje varvet och var tysta.

Hans son Dale Earnhardt Jr var med i täten på slutet av tävlingen . Då hade nästan alla andra brutit i detta par-dans race. Man hade lagt om asfalten i

Daytona så underlaget var bra och alla stallen hade kommit fram till att det snabbast sättet att ta sig fram är att åka två och två- en som knuffade en bil framför sig och en som blev knuffad.

Det var inte allas bara lagkamrater som hjälpte varandra utan man hittade nya partners hela tiden. Och så gjorde man fel ibland och knuffade fel och hamnade snett så man svängde runt bilen man knuffade och då blev det kaos och folk körde in i varandra.

Det hände hela tiden så det blev massor med gulflaggor och avbrott.

Eftersom dom som var spotters- dvs står på en läktare och ser ut över fältet för att förvarna sina förare via radiokontakt om vad som händer en bit framför dom -stod lika mycket och förhandlade med andra spotters om " kan din förare knuffa min förare ett tag" så missade dom ibland att det var en ny gulflagg och då åkte bilar in i andra bilar.

Alla förarna hade dessutom delat med sig av sina radiofrekvenser så förarna pratade med varandra under loppet.. kan du knuffa mig ett tag? nej jag måste knuffa en annan förare... osv.

Det var paråkning hela vägen ända in i mål . För mig och M var det extra jobbigt eftersom vi spelat in loppet och det blev så många gulflaggor och avbrott att vår inspelning avbröts med ett halvt varv kvar. Earnhart JR hade då också åkt av banan precis som Jeff Gordon och Jimmie Johnson och en väldig massa andra .

Men det visade sig, när vi hittade SPEED kanalens summering, att inget hände på det sista halva varvet utan en rookie som heter Trevor Bayne knuffades i mål av Carl Edwards. ... Edwards fick ändå poäng som segrare eftersom Bayne inte kör Nascar Sprint serien egentligen och förmodligen var det väl det som gjorde att Edwards aldrig ens försökte ta sig om... Min gamla favorit Bobby Labonte kom fyra. Snabba och breda banor med jämnt underlag är tydligen dom som kan drabbas av flera såna här par-race. Jag gillade det inte alls....

Det gjorde inte TV kommentatorn Darrel Waltrip på Fox heller- han liknade det hela med promnight när alla desperat måste leta efter en date för att ha någon att gå på balen med.

Annika Greder Duncan
annikagrederduncan@gmail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista