friidrott

"Kan fajtas om medaljerna i Paris"

Michel Tornéus andra hopp blev ett rekordhopp. Den svenske längdhopparen satte nytt personbästa under Globen-galan och nu ser Radiosportens expert Miro Zalar en medaljchans i Paris-EM.

Redan efter Michel Tornéus första hopp på 7,67 meter trodde Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar på långa längder.

Och det blev det redan i det andra hoppet. Tornéus slog sitt personliga rekord inomhus med tre centimeter, det nya ligger nu på 8,13.

– Jag är otroligt glad. Det kändes bra redan i bilen på väg hit, jag lyssnade på musik och hade kul. Det var en grym publik och en så otrolig tändning. Det är en av de bästa dagarna i mitt liv. Var en otrolig tändning i dag, säger Michel Tornéus.

Miro Zalar var lika glad han.

– Det är helt underbart. Vi har följt honom ett antal år, han har varit mycket skadad och så vidare. Vi har klagat på hans snabbhet men det har han fixat till, även i vinter har han ju satt nytt personligt rekord på just 60 meter. Och det som är det fina är att det gäller att ta med den sprinthastigheten som han har tränat upp och kunna överföra det till hoppningen, och det visar han definitivt att börjar han göra, säger Zalar.

I tredje och fjärde hoppet blev det under åtta meter men i det femte hamnade han på 8,02. Han leder fortfarande tävlingen, trots att det blev övertramp i det sista hoppet.

– Det känns tryggt och bra. Han är stabil kring åtta meter och ska inte ha några problem med att nå final i Paris, han kan fajtas om medaljerna där, säger Zalar inför inomhus-EM 4-6 mars.

Själv säger Tornéus så här inför Paris:

– Jag står fortfarande kvar vid mina målsättningar att jag först och främst måste ta mig till en final. I dag lyckades jag hoppa väldigt långt i andra omgången och det är alltid bra vid kval att veta att jag kan plocka fram det när det krävs, säger han.

Tornéus är sju centimeter från Mattias Sunneborn på 8,20.

Även Charlotte Schönbeck satte personligt rekord – 4.10,39 minuter på 1500 meter. Schönbeck slutade dock näst sist. Vann gjorde Abeba Arigawi från Etiopien.

Johan Wissman sprang 400 meter på 47,41 och vann i Globen. Nu öppnar han för att springa den sträckan i inomhus-EM i Paris.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Tornéus hopp i Globen-galan

1: 7.67
2: 8.13
3: 7.82
4: 7.88
5: 8.02
6: X

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista