friidrott

Zalar: "Är oerhört imponerande"

1:49 min

Stavhopperskan Angelica Bengtsson klarade 4,63 i Globen-galan och satte därmed svenskt rekord. Hon slog sitt eget med elva centimeter.

Angelica Bengtsson såg ut att missa på 4,53 men kvällen slutade med ett superhopp på 4,63.

– Det kändes riktigt bra. Jag känner verkligen att jag fick till löpningen och verkligen kunde trycka till och själva hoppet kändes bra också, säger Bengtsson.

Bengtsson klarade det sista försöket på 4,53 meter i damernas stavhopp och förnyade sitt svenska rekord.

– Det ända vi kunde konstatera efter det andra hoppet på 53 var att jag måste springa snabbare och helt enkelt bli bättre. Det var inte direkt så att jag kom till sista försöket och tänkte att det skulle lösa sig, jag var tvungen att ta i, säger Bengtsson.

Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar om 4,53-hoppet:

– Hon får på ett jättebra hopp. Hon hade ett drömläge, hon ville vinna fajten mot Malin och det gjorde hon. Hon hade all uppmärksamhet på sig själv och kan dra nytta av den situationen, säger.

Hoppet fick igång Bengtsson rejält som direkt klarade 4,58. Och på andra försöket på 4,63 förnyade hon sitt rekord igen.

– Oerhört imponerande. Hon kom för nära i upphoppet, det är inget superhopp. Det är ruskigt, säger Zalar.

På 4,68 tog det dock stopp, men Bengtsson slutade på andraplats i galan. Vann gjorde ryskan Svetlana Feofanova som klarade 4,68.

– Skönt att se att Angelica fortsätter utvecklas och det finns saker att ta ur. Det mentala kruxet när man satt ett rekord är hur man ska bära sig åt för att klara ännu högre, säger Zalar.

Både Angelica Bengtsson och Malin Dahlström fick en lyckad start i damernas stavhopp när de klarade 4,43 meter.

På tio centimeters högre höjd blev det svårare för Dahlström som rev sina tre hopp.

– Hon måste våga lita på sig själv, hon är bättre än vad hon är, säger Zalar.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista