Det får bara inte bli femte raka i kväll

Trots att inte ens en fjärdedel av 2011 har timat, så har det svenska herrlandslaget i handboll hunnit spela en handfull nyckelmatcher. Ytterligare en sådan spelas i hockeytemplet Hovet i kväll: EM-kval mot Slovakien.

Hemma-VM var ju en succé men landslaget avslutade ändå den turneringen med tre förluster. Ihop med EM-kvalnederlaget i Bratislava i onsdags, har alltså svenskarna fyra raka förluster. Dags att bryta en tråkig trend.

Det som oroade mig när jag pratade med svenskarna i samband med träningen härom dagen, var att de skyllde på att så många nya fanns med i laget på grund av alla skador. Sanningen är att även slovakerna hade med ett halvdussin nya.

Dessutom fick Peter Kukučka, Slovakiens spelgeni, fick åka till sjukhus och kunde inte vara med i onsdags. Men han ska vara kurant till Hovetmatchen, så se upp svenskar!

Svensk seger ger inte någon EM-biljett i kväll – men ett gyllene läge. I så fall skulle hemmamatchen mot Israel kunna säkra avancemanget. Förlust i kväll är ingen katastrof, men Sverige hamnar i väldigt onödiga besvär.

Så grabbar, hitta tillbaka till vinnarbubblan från VM! Publiken i Stockholm fick ju inte någon del av VM-festen i januari. Det är dags för lite kompensation i kväll.

 Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".