1 av 3
2 av 3
3 av 3
Handboll - EM-kval

"Man gjorde det som krävdes"

 Läs vad våra kommentatorer sa om EM-kvalmatchen mellan Sverige och Slovakien.

Inför avkast:
Även om hemma-VM var en succé så är den bistra sanningen den att laget nu kommer till start med fyra förluster i ryggen. Senast borta mot Slovakien. Ska det bli revanch ikväll?

Första halvlek:

Min 2:
Sverige gör 1-0 genom Kristian Svensson. Skön start för både hemmalaget och Lübbecke-spelaren!

Min 3: Jonas Källholm ökar på Sveriges ledning till 3-0.

– Nästan ett lite för bra start för Sverige. Det här ska ju hålla i sextio minuten, säger Paul Zyra.

Min 5. Csaba Szucs gör slovakernas första mål i matchen. Sverige leder med 4-1.

Min 6. – Skulle jag vara tränare i Slovakien så skulle jag ta timeout nästa gång de hade bollen, Paul Zyra ger råd från Radiosportens kommentatorbås när Sverige leder med 5-1.

Min 9. – Kristian Svensson är inte Kung Midas, allt han rör vid blir inte guld!, utbrister Zyra när Svensson tappar bollen i anfallsspel.

Min 11. Szabo gör sitt andra mål för Slovakien och man reducerar till 3-6.

– Känns lite onödigt tycker jag! Svenskarna står på hälarna, kommenterar Christina Ström.

Min 16. Jonas Larholm ger Sverige 9-5!

– Ett lurigt skott. Han vänder den runt försvarsspelaren och målvakten, riktigt bra att få till den tekniken, säger Ström.

Min 20. Sverige spelar ett bra och tight försvarsspel men trots dett lyckas Slovakien återigen göra mål trots passivitetsvarning från domaren. 9-6 just nu.

Min 20. Niclas Ekberg ska ta den svenska straffen. Och han lobbar... över! Aj aj.

– Han brukar finta en gång. Varför gör han inte det den här gången också?, frågar sig Paul Zyra.

Min 22. Fredrik Petersen blir utvisad, och Slovakien gör mål direkt i det numerära överläget.

– En klart sämre period för Sverige. Först missar vi en straff och sedan är det första som sker ett slovakiskt mål, summerar Ström.

Min 23. Kim Ekdahl Du Rietz bryter sig igenom på ett för honom typiskt sett och gör sitt första mål för matchen. Skönt! Desutom så får han en slovakisk utvisning med sig på kuppen. 10-7 till Sverige just nu.

Min 24. Slovakien tar timeout.

– Jag tycker att känslan är att Sverige borde kunna leda med mycket mer. Vi har ett riktigt bra försvarsspel som vi borde kunna utnyttja. Det finns ju i princip två spelare fria hela tiden och det handlar ju bara om att våga i kontringsspelet, säger Ström.

Min 29. Dalibor Doder gör en superlöpning och gör sedan 12-8 till Sverige. Alla trodde att han skulle passa men Minden-spelaren hade andra planer!

Min 29. Straff för Slovakien. Som det blir mål på, bakom inbytta Andreas Palicka.

Min 30. Slovakien leder med 12-9 efter de första trettio minuterna.

– Det är en ganska seg tillställning så här långt. Sverige sjunker ned i slovakernas tempo. Man måste våga satsa på kontringar och tempoväxlingar!, summerar Christina Ström.

Andra halvlek:

Min 35. 15-10 till Sverige nu efter mål av Niklas Ekberg som drar bollen hårt mot den slovakiska målvaktens huvud. Säkert inte med flit men ingen kan klandra Richard Stochl som drog in huvudet. Självbevarelsedrift kallas det.

Min 40. Andreas Nilsson gör sitt andra mål för matchen och det står 18-11 till Sverige.

– Sverige kliver in lite mer den här halvleken och det ser klart bättre ut just nu, säger Ström.

Min 44. Sverige leder med 20-11 efter att Niklas Ekberg återigen gör ett straffmål. Det står alltså 8-2 till Sverige i den andra halvleken!

Min 45. Nu har publiksiffran kommit. 5789 är på plats på Hovet, roligt för handbollsentusiasterna i Stockholm som inte fick se någon VM-handboll.

Min 47. – Det påminner lite om brottning och man kan säga att han blev bortdömd av mattdomaren, Paul Zyra om en situation där Kristian Svensson blir utvisad.

Min 51. 22-16 till Sverige nu och de blågula är alltså på väg mot sin första seger på fyra matcher.

– Jag tycker att dom borde byta ut Jonas Larholm och ta in Kim Ekdahl du Rietz. Jonas har hållt i spelet de sista sju minuterna när spelet har gått i stå. Visst, man leder med åtta med men tänk om man får två spelare utvisade och fyra mål i baken, summerar Christina Ström läget.

Min 53. En tiomålsledning har blivit till fem, Slovakien gör mål och Sverige leder just nu med 22-17.

Min 55. Niklas Ekberg gör mål igen, det är han som är den stora skillnaden just nu och det är 24-17 till Sverige.

Min 59. – Sverige har inte riktigt varit på topp och är inte det nu heller. Man har tappat bort en storseger, summerar Paul Zyra.

Min 60. Sverige vann med 26-21! De fem plusmålen innebär att Sverige nu toppar gruppen före Slovakien.

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".