Tyskland fortsätter att drömma mardrömmar

Medan det ser oförskämt bra ut för Sverige i EM-kvalet, är tongångarna lite annorlunda för andra klassiska handbollsnationer. Det blev en hel del intressanta resultat i helgen.

Tyskland vann vinna-eller-försvinna-matchen mot Island med 39–28. Tyskarna ligger därmed tvåa i grupp 5 efter Österrike. Island är bara trea, men avslutningen i juni är raffinerad.

Magnus Anderssons Österrike spelade oavgjort i bortamatchen mot tyskarna och säkrar en EM-plats vid vinst mot dem i juni. Island bör slå Lettland borta och får i så fall chansen att fixa EM-biljetten mot Österrike hemma i sista omgången.

Gissa om det är många handbollspampar som är nervösa nu! Tyskland är ju den ekonomiska motorn i handbollsmästerskapen, och det är många miljoner euro som försvinner om BRD missar EM – och därmed också OS.

Rita in klockan 20:25 den 8 juni i almanackan... förlåt, mobiltelefonen! Det är då det är avkast mellan Österrike och Tyskland i Olympiahallen i Innsbruck. Just det, samma arena där Sverige misslyckades i EM förra året.

För övrigt är det i juni stor hjärtinfarktvarning för ordföranden i det tyska handbollsförbundet. Samma vecka kvalar damlandslaget för en plats i VM och i förlängningen fortsatt chans till OS. Motståndare: svåra Ungern!

Våra skandinaviska brodernationer Danmark och Norge vann i helgen och båda länderna har utmärkta möjligheter att nå EM. Ungern blev först att nå EM-slutspelet via kval när magyarerna slog Makedonien igår. Kroatien är i praktiken också i EM efter dubbelsegrar mot VM-bronsnationen Spanien

När jag ser på hur rafflande en del av grupperna har blivit, så kan jag inte låta bli att utbrista i att vi hade i alla fall tur med grupplottningen.

 Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".