Sex nya namn i OS-truppen

På tisdagen tog SOK, förutom damlandslaget i fotboll, ut sex nya namn till OS-truppen som ska till Aten i augusti.
Jenny Kallur, 100 m häck, Johan Wissman, 200 m, Camilla Larson, linjelopp, Gustav Larsson, linjelopp, Fredrik Kessiakoff, mountainbike och Daniel Birgmark, finnjolle var de som fick nåd hos Sveriges Olympiska Kommitté.

Seglare Daniel Birgmarks OS-biljett innebär att vi har blågul representation också i finnjolle. Birgmark är laserseglaren som helt nyligen bytte till finnjolle. Men starten i Aten är i första hand en förberedelse för Peking-OS.
Att cyklisterna Gustav Larsson och Camilla Larsson tagits ut beror på att det anses mycket viktigt att Sverige deltar med så många som möjligt. Deras uppdrag är i första hand att under själva loppen i första hand lotsa fram Magnus Bäckstedt respektive Susanne Ljungskog. De två nya har egentligen inga fullvärdiga meriter för sig själva, men det finns ett lagtänkande också i linjeloppet.
Uttagningen av Fredrik Kessiakoff i mountainbike innebär att vi har två svenskar i den disciplinen.
Hittills har 108 svenskar tagits ut. Men det kan bli fler.
Efter Falsterbo-veckan, som just precis börjat, kommer den fjärde och sista att tas ut till ridsportens dressyrlag - och även den fjärde och sista till hopplaget.
Och sim-SM om drygt en vecka kommer att leda till att 1-2 nya herrsimmare och 1-2 nya damer tillkommer till Sveriges lagkappslag. Lars Frölander har tagits bort från truppen, men i SM har han en sista chans att komma tillbaka.
Och så FRIIDROTTEN, där det bestäms på ett möte under kvällstimmarna efter DN-galan om följande idrottare ska tas ut - eller inte.
* Susanna Kallur på 100 meter häck. Hon måste vara tillbaka på DN-galan efter sin skada, och då springa under 13 sekunder.
* Anna Söderberg i diskus. Nivåkravet för henne är under juli kasta över 63 m.
* Oscar Janson i stavhopp. Kravet på honom fram tills dess är att klara 5,70.
* Linus Thörnblad i höjdhopp. Nivåkravet på honom är att i junior-VM nå högre än det bästa hittills i år, som är 2,27.
Apropå höjd så kommer Staffan Strand, som är uttagen sen förr, att tas bort om han inte når upp över 2,27. Men alla nämnda siffror är inte exakta kvalgränser - utan riktnivåer. De som pekats ut i kväll inom friidrott som tänkbara OS-deltagare kan lägga sig precis under nivån, men ändå få OS-biljett om det finns andra viktiga omständigheter.
SOK:s beslut i kväll exakt rimmar med vad förbundskapten Ulf Karlsson inför mötet tyckte var rimligt.
Bågskyttet hade hoppats på Petra Ericsson, i så fall som enda svenska dam, men hon fick nobben.
Sista anmälningsdatum till IOK är 15 juli - men friidrotten kan vänta till några dagar in i augusti.
Bengt Skött

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".