tennis

Hellberg: "Väldigt förvånande att 'Pim-Pim' slutar"

4:20 min

Radiosportens oerhört kunnige tennisexpert Björn Hellberg blev överraskad av 28-årige Joachim "Pim Pim" Johanssons besked att han lägger av med tennisen.

Succé mot Ryssland i Davis cup efter ännu ett comebackförsök, men så plötsligt kommer  med tennisen.

– Det är överraskande, det måste jag säga. Han spelade riktigt bra mot ryssarna i Davis cup och jag trodde att han var på väg tillbaka nu, säger Radiosportens tennisexpert Björn Hellberg.

Under sin karriär har svensken bland annat vunnit tre ATP-titlar, varit i semifinal i US open 2004 och som högst varit rankad nia i världen. Björn Hellberg håller honom som en av Sveriges bästa tennisspelare genom alla tider.

– Han har lämnat ett ganska stort avtryck. Jag tycker nog att "Pim-Pim" är en av Sveriges 20 bästa spelare genom tiderna, den saken är klar.

Hellberg är orolig inför Sveriges kvartsfinal mot Serbien 8-10 juli.

– Efter Robin Söderling är det somi bekant ganska magert nu. Jag hade hoppats att "Pim-Pim" skulle ha varit med den här säsongen i väntan på att vi får fram en andreman.

– Vi hade behövt honom mot Djokovic och co. men nu finns han inte tillgänmglig och då får (förbundskapten) Thomas Enqvist och hans medhjälpare försöka hitta en annan lösning på det hela.

Björn Hellbergs bästa minne från Johanssons karriär är från US open 2004, där svensken slog ut regerande mästaren Andy Roddick med 3-2 i set.

– Det stora minnet är naturligtvis när han vann mot Roddick i en lång femsetare. Han var väldigt koncentrerad, var robust i psyket och stod emot Roddicks tunga serveartelleri.

– Det var en imponerande insats och då trodde jag att Pim-Pim skulle pernamenta sig som en topp 10-spelare och på snabba banor var han en världsspelare.

– Det är väldigt tråkigt att han aldrig fick göra sig själv rättvisa (på grund av alla skadeproblem) och hade han fått fortsätta spela så hade han kunnat utveckla grundspelet bättre.

Vad säger du om de kritiker som har sagt att han bara hade en hård serve och inte så mycket mer?

– De har väl delvis rätt. Han byggde spelet så kollossalt mycket på projektilerna till servar. Men det är lite orättvist att beskylla honom för "bara" en servare, han kunde annat också och hade han fått vara frisk hade han kunnat utveckla baslinjespelet. Det fanns potential för det.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista