Nya momsregler hotar idrotten

1:37 min

Beskedet från EU-kommissionen i dag är ett stort bakslag för idrotten. Ideella föreningar, bland annat Sveriges drygt 20 000 idrottsföreningar, blir momspliktiga.

Beslutet kommer enligt finansminister Anders Borg att överklagas, men han har inget större hopp en en förändring. Man hade hoppats på en kompromiss med undantag för föreningar med en omsättning under en miljon kronor, men så blir det alltså inte.

– Föreningslivet spelar en oerhört stor roll för samhället och för att det ska fungera. Det kan inte vara ett samhällsintresse att föreningarna ska ägna kvällarna åt momsregistrering, säger Anders Borg.

Trots att föreningarna blir momspliktiga innebär det inte att man får dra av all moms som företag får göra. Det som är knutet till den rent idrottsliga verksamheten, alltså material som tröjor och bollar liksom resor, går inte att dra av. I förlängningen kan det innebära att flera föreningar ombildas till aktiebolag.

Mikael Santoft, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet reagerar så här på beskedet idag.

– Det finns ingen vinnare inom fotbollen med sådana här system, det är väl den enkla slutsatsen. Man är både förvånad och näst intill bestört över EU:s oförståelse för hur det ser ut i de länder som har utbyggd ideell verksamhet och det har vi ju i Sverige, säger Santoft till Radiosporten.

Vad får det för följder för svensk fotboll?

– Svårt att överblicka men två saker kan man vara ganska säker på. Ekonomin för föreningarna kommer att bli sämre, det här kommer att minska intäkterna och det är naturligtvis oerhört illa. Och det andra är att detta kommer innebära en enorm utökad administration. En vanlig förening ute i landet ska syssla med momsredovisning och det är inte våra kassörer och föreningsstyrelser skolade eller tränade i.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Ebba Nordlander
ebba.nordlander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista