isracing

Säkerheten ses över inför SM-finalen i isracing

Efter dödsolyckan i onsdags kommer det att ske säkerhetsförbättringar inför SM-finalen i isracing i morgon.

I morgon avgörs SM-finalen i isracing i den arena i Västerås en isracingförare körde ihjäl sig under en tävling i förrgår kväll.

Per Westling är generalsekreterare på Svemo, förbundet som är isracingens högsta instans i Sverige, och han beskriver de säkerhetsförbättringar bland skyddsstaket och annat som ska göras inför finalen.

– Vi kommer att lyfta på staketens fästen i marken och göra dem rörligare, så att staketet blir mer töjbart och inte fryser fast. Vi kommer att ta bort vissa snövallar och vi kommer att lägga dit ytterligare balar med isoleringsmaterial, säger han.

De här åtgärderna som ni planerar på förarnas inrådan, varför fanns inte de på plats vid tävlingen i onsdags?

– Eftersom de här banorna är nyutvecklade, inomhuskörningen är ganska ny, så har man provat olika banor och olika åtgärder tidigare. Och de killar som är duktigast på det här bedömde att det borde se ut så här som det såg ut.

Isracingsförarna har kommit fram till att de vill köra SM-finalen i morgon trots allt och Per Westling säger att han och de andra på förbundet inte har funnit argument för, av till exempel värdighetsskäl, att ställa in tävlingen mot förarnas vilja.

Christian Olsson
christian.olsson@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista