Torri Edwards.

Torri Edwards fast i dopningskontroll

Den amerikanska sprintern Torri Edwards har testat positivt för ett otillåtet ämne i samband med en tävling i Martinique den 24 april. Edwards riskerar därmed en två års lång avstängning och missar i så fall självklart även OS i Aten.

En talesman för det internationella friidrottsförbundet, IAAF, bekräftar för den amerikanska nyhetsbyrån AP att även b-provet gett ett positivt resultat. På måndag ska förhör hållas med Edwards i USA.
Ämnet i fråga är nikethamide, en stimulantia som är dopningsklassad.
Till nyhetsbyrån Reuters säger en källa som bekräftar det positiva dopningstestet att Edwards ska ha fått i sig det otillåtna ämnet omedvetet, via en sockerlösning. Om den internationella dopningsbyrån WADA accepterar den förklaringen kan Edwards klara sig undan med en varning.

Torri Edwards är regerande världsmästarinna på 100 meter. En titel hon fick retroaktivt sedan den första vinnaren, landsmanninan Kelli White, befunnits dopad.

I de pågående amerikanska OS-uttagningarna kom Edwards tvåa på 100 meter och på fredag ska hon springa den dubbla distansen, 200 meter.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista