skytte

Jacobsson närmar sig OS

3:17 min

Jonas Jacobsson slutade åtta i världscuptävligen i Sydkorea och närmar sig en kvotplats till OS – som är skyttens huvudmål.

Jonas Jacobsson har skjutit hem flera guldmedaljer i Paralympics. Nu satsar han på att vara med i OS i London 2012 och tog i morse ett stort steg.

För första gången gick Jacobsson till en världscupfinal för icke funktionshindrade och där blev det en åttondeplats – bara tre placeringar från en kvotplats till OS.

– Man måste ta en kvotplats och det delas ut två sådana platser per världscup i varje gren. Och jag kan ju bara skjuta liggande och ta den kvotplatsen, säger Jacobsson till Radiosporten.

I tävlingen fanns 96 skyttar från början, de åtta bästa gick till final och Jacobsson gick in som åttonde man. I finalen i Sydkorea hade tre av skyttarna redan tagit en OS-plats, därför var de fem som tävlade om en plats.

Det finns tre chanser kvar för Jacobsson att ta en kvotplats till de olympiska spelen, världscuptävlingar i USA i maj och i Tyskland i juni samt EM i Belgrad.

– Problemet är att jag brukar skjuta dåligt i maj och juni , varenda år har jag gjort det. Jag vet inte exakt vad det beror på men tror att det har att göra med att jag är allergisk mot gräspollen. Den gör att jag får lite problem med synen, säger Jacobsson.

Men missar han en kvotplats finns det faktiskt en chans till.

– Det delas också ut wild card till vissa personer och det var till exempel sådana wild card både Jonas Edman och Pia Hansen fick innan sina OS i Sydney där de tog guld. Då det finns chans till wild card som en sista lösning, men förhoppningsvis ska jag kunna ta en kvotplats innan.

Jacobsson satsar på att vara med både på OS och Paralympics.

– Många hade kanske inte trott att jag skulle hålla tillräcklig klass för att vara med ordentligt, men det man ser här är att jag faktiskt gör det. Jag är med i final bland världens bästa skyttar och under en del av finalen var jag två tiondelar ifrån den där kvotplatsen, så att jag är med i världstoppen är det inget snack om.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Eric Lundin
eric.lundin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista