Todd Hamilton.

Hamilton skrällvann British Open

Todd Hamilton från USA vann överraskande British Open på Troon. Efter särspel besegrade han Ernie Els från Sydafrika. Den före tävlingen relativt okände amerikanen har nu skrivit in sig i golfens historieböcker.

Hamilton var i ledning inför söndagens avlutande rond. Han spelade stabilt och hade tätkänning under större delen av den avslutande ronden. Stundtals utmanades han av Phil Mickelson, USA och Ernie Els, Sydafrika.
Till slut kom tävlingen att stå mellan Hamilton och Els. Inför det artonde hålet hade Hamilton ett slags ledning före Els men ett ruffbesök kom att kosta amerikanen ett slag. Els fick en chans att avgöra men lämnade sin birdieputt kort om hålet. De bägge slutade tävlingen på tio slag under par.

Det delade resultatet innebar särspel. Ett särspel som avgjordes över fyra hål. Hamilton och Els följdes åt med varsitt par på de inledande två hålen. På det tredje, ett par 3-hål, tappade Els ett slag. Els var därför tvungen att sänka sin birdieputt på det avslutande hålet för att tvinga fram ett fortsatt särspel. Els lämnade på nytt sin putt för kort och Hamilton kunde därefter enkelt rulla i sin halvmetersputt för seger.

Resultat British Open på Troon (par 71)
1. Todd Hamilton, USA –10
2. Ernie Els, Sydafrika –10
3. Phil Mickelson, USA –9
4. Lee Westwood, England –6
5. Thomas Levet, Frankrike –5
    Davis Love III, USA –5
7. Retief Goosen, Sydafrika –4
    Scott Verplank, USA –4
9. Mike Weir, Kanade –3
    Tiger Woods, USA –3

Svenskarna
16. Joakim Haeggman par
47. Mathias Grönberg +7
57. Carl Petersson +9
66. Mårten Olander +13
68. Martin Erlandsson +14

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".