1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
friidrott

"Carro" har äkta maken som ny tränare

Patrik Klüft: "Det har blivit en bra lösning"
0:56 min

Carolina Klüft har anlitat sin egen äkta man, Patrik Klüft, som ny längdhoppstränare. Men Agne Bergwall har kvar huvudansvaret.

Från San Diego i den kaliforniska solen, där de just nu är på träningsläger, berättar Patrik Klüft i Radiosporten om sin nya roll.

– Jag har ansvaret för det som kallas hoppstyrka. Så jag lägger upp hennes program för två-tre pass i veckan. Men jag har koll på alla hennes pass.

Med hoppstyrka menas både explosivitet och spänst. Det handlar om en stor flora av träningsmetoder som är väldigt betydelsefulla för friidrottare i allmänhet - och inte minst för en längdhoppare.

– Det här upplägget har växt fram naturligt, säger Patrik Klüft. Det har blivit mer och mer, bl.a. utifrån vilka andra grejer Agne har att jobba med.

Patrik Klüft har just avslutat sin senaste säsong som ansvarig tränare för ishockeyklubben Kallinge-Ronneby IS, som i vinter avancerade upp till division 1. Det är där den förre stavhopparstjärnan numera har sitt heltidsjobb.

Men nu är det till stor del friidrott - och hustruns karriär - som står i fokus.

Att förena den kritiska tränarrollen med kärleksrelationen går alldeles utmärkt, säger Patrik Klüft.

– Ja, man får skilja på sak och person. Det gäller att vara noggrann och köra på sin linje. Båda vet vad som gäller.

Roddstjärnan Maria Brandin hade det förr. Cyklisten Emma Johansson har det idag. Nu gäller det också Carolina Klüft - alltså att ha sin egen make som tränare.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".