1 av 2
2 av 2
segling

Succécomeback i världscupregatta

Johan Molund och Mattias Rahm tog en plats i medaljfinalen i sin första världscupregatta på 10 år.

Ytterligare två svenska båtar har nått medaljfinal i Hyerés men bara en, finnjollen med Daniel Birgmark har chansen att ta medalj.

Det blir tre svenska finalplatser vid Världscupregattan Hyerés i Frankrike, men det är bara en av de tre finalisterna som kan ta medalj.

Finnjolleseglaren Daniel Birgmark ligger femma inför medaljfinalen och kan teoretiskt nå bronsplatsen, men för att det skall bli medalj för Birgmark måste han vinna medaljseglingen samtidigt som tredjeplacerade Amerikanen Zach Railey kommer sist.

Britten Ben Ainsley som vänt tillbaka till Finnjollen efter några år i andra seglingsprojekt är fullständigt överlägsen han har vunnit regattan redan före finalen och har en fjärdeplats som sitt sämsta resultat på 10 delseglingar efter att ha strukit sin sämsta segling som var en sjundeplats.

I laser överraskar KSSS seglaren Jesper Stålheim med en nionde plats och sin första medaljfinal i världscupen. Stålheim har ingen medaljchans i morgondagens final men kan stärka självförtroendet med att ha besegrat Rasmus Myrgren som är storfavorit till att ta den svenska OS platsen i klassen.

Rasmus Myrgren hade en riktigt dålig avslutning på regattan i Hyerés och slutade på 32 plats.

Största svenska skrällen kom ändå i herrarnas 470 där Johan Molund och Mattias Rahm tog den 10: e och sista platsen i morgondagens medaljfinal, om än utan chans att nå medaljplats.

Den andra svenska båten i klassen Anton Dahlberg och Sebastian Östling ligger på 21 plats.

Efter en 12 e plats i Sydney OS 2000 slutade Johan Molund och Mattias Rahm att segla tillsammans.

Johan Molund fortsatte sina OS satsningar och kom tillsammans med Martin Andersson fyra i Aten innan han avbröt sin satsning mot Peking-OS och i stället valde den civila karriären.

När nu har Johan Molund och Mattias Rahm satt sig tillsammans i en båt igen efter drygt 10 år så lyckades man omedelbart kvalificera sig för medaljfinal i en världscuptävling.

Ett kvitto som kan leda till att duon inleder en seriös satsning mot London OS.


Per Kahl
per.kahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".