Supermatch i natt

Heta känslor väntar i natt när ärkerivalerna Brasilien och Argentina drabbar samman i finalen av Copa America i Peru. Bägge lagen har gått fram som ångvältar hittills i turneringen, men det ultimata provet väntar alltså i natt.

På grund av avhopp från flera etablerade Europaproffs mönstrar länderna unga lag. Något som inte nödvändigtvis behöver vara en försvagning – på båda sidor ser den nya generationen intressantare ut än på mycket länge.

I Brasilien handlar det mesta om anfallarna Adriano och Luis Fabiano. Interspelaren Adriano, 22, toppar Copa Americas skytteliga med sex mål, medan den ett år äldre Luis Fabiano är i ropet eftersom han just skrivit på för spanska storklubben FC Barcelona. Två mål har också Henrik Larssons blivande konkurrent mäktat med.

Argentina svarar med duon Javier Saviola (22, Barcelona) och Carlos Tevez (20, Boca Juniors). Bägge har (förstås) jämförts med det argentinska nationalhelgonet Diego Maradona – men det är definitivt Tevez som förtjänar jämförelsen bäst. Endast 20 år gammal är han den inhemska ligans bäste spelare och högvilt för alla europeiska storklubbar. Bocas prislapp har dock avskräckt hittills.

I Brasilien har temperaturen höjts avsevärt sedan finalmotståndet blivit klart – normalt sett har Copa America låg status, men en final mot Argentina är alltid av enormt intresse i mesta världsmästarlandet. Argentinarna själva ser matchen som den hårt kritiserade förbundskaptenen Marcelo Bielsas sista chans att rädda jobbet.

Hur det gått i finalen går att höra i Radiosportens första morgonsändning, klockan 07.07 i morgon bitti. Sydamerikakorrespontenten Lars Palmgren rapporterar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista