Basket - SM-final 6:7

Dolphins kastade bort guldet

Johan Jeansson, Sundsvall: "En fantastisk match"
2:18 min

Norrköping var på väg mot sitt andra raka SM-guld men tappade matchen. Sundsvall var starkare i förlängningen och ordnade ett sjunde och avgörande finalmöte.

Matchinledningen bjöd på många missar från bägge lagen Det tog över en minut innan förra matchens gigant, Norrköpings Andrew Mitchell, satte matchens första poäng.

Men det var Sundsvall som började bäst.

– Sundsvall ser väldigt mycket mer balanserade ut än man gjort i någon annan final, tycker Radiosportens expert, lansdslagschefen Jonte Karlsson.

Han tyckte också att Sundsvall var betydligt bättre i returtagningen än tidigare.

– Jag vet inte vem som ska hålla koll på honom, men Johan Jeansson har fullständigt mosat hemmalaget under korgen, berömmer Jonte Karlsson.

Norrköping visade upp ett överraskande svagt anfallsspel, samtidigt som Sundvsall täppte till sin defensiv och ledde efter första perioden med 22-17.

Sundsvall fortsatte att ta mycket returer i den andra perioden och gjorde det mesta rätt. Norrköping verkade tyngda av stundens allvar.

– Stillastående anfall och kastar bort enkla passningar. Det ser ofokuserat ut, tycker Jonte Karlsson.

Sundsvall gick ifrån med sju poäng. Men Norrköping tog sig in i matchen och gick till halvtidsvila i ledning, 48-45.

– Norrköping ska vara väldigt glada över det resultatet. Sundsvall genomförde en första halvleken bäst taktiskt sett, tycker Jonte Karlsson.

I den tredje perioden höjde Norrköping tempot i sitt anfallsspel och gjorde ett litet ryck till en ledning med åtta poäng. Sundsvall vände dock på steken och ledde inför sista perioden med 71-68.

Tröttheten gjorde att spelkvaliteten sjönk i den sista perioden och det var poängmässigt jämnt. Med 30 sekunder kvar satte Sundsvall en trea och det stod 86-86. Matchen gick till förlängning.

– Hur är det möjligt att Norrköping tappar när man i princip har segern i en liten ask, säger Karlsson.

I förlängningen var det lika jämnt och lagen följdes åt. I slutsekunden hade Norrköping Mikael Lindquist chansen att fixa ytterligare en förlängningsperiod genom två straffar, men han missade en och Sundsvall vann med 94-93.

– Det är väldigt otursamt att jag missar i slutet men det ska inte gå ned till det, vi är så pass bra att vi ska dra ifrån, säger Mikael Lindquist.

På torsdag spelas den sjunde och avgörande matchen i Sundsvall.

Johnnie Lager
johnnie.lager@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Vinnare av SM-guldet under 2000-talet:

2011: Sundsvall Dragons
2010: Norrköping Dolphins
2009: Sundsvall Dragons
2008: Solna Vikings
2007: Plannja Basket (Luleå)
2006: Plannja Basket (Luleå)
2005: Södertälje Kings
2004: Plannja Basket (Luleå)
2003: Solna Vikings
2002: Plannja Basket (Luleå)
2001: 08 Alvik Stockholm Human Rights (Stockholm)
2000: Plannja Basket (Luleå)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".