"Han gjorde det igen"

Han gjorde det igen. Sebastian Vettel. Tredje segern av fyra möjliga. Omöjlig att slå?

Nej. Enligt statistik och historia kommer det ett lopp där allt går snett för honom.

En motor som sprängs. En taskig kollega som puttar honom av banan. Sådana finns det nämligen.

Är de andra avundsjuka på honom?

Ja. Utan tvekan.

Red Bulls konstruktör har nämligen gett honom en helt överlägsen bil. Och det har inte de andra.

Och självklart säger alla att hade de samma bil hade de varit så överlägsen.

Jag tillåter mig att tvivla på det. Sebastian är en fenomenal racerförare som har ett gäng bakom sig som han litar 100% på. Och de i sin tur gör allt för honom. Dessutom har han det där lilla extra som skiljer en mästare från resten av oss.

Mark Webber är inte dålig chaffis heller. Startar 18:e i Kina och blir trea. I Istanbul tvåa. Men han vet att det är Sebastian som Red Bull satsar på. Han skall försvara sin titel. Mark kommer att bli livvakt åt Sebastian resten av säsongen. Och australiensaren vet om det.

Han och teamet vet att han börjar närma sig slutet av sin karriär och man skriver bara ett kontrakt  som gäller ett år i taget.

Har de andra teamen kommit ifatt Red Bull?

Alldeles för tidigt att svara på den frågan. Ferrari och McLaren har gjort vissa framsteg men de fyra förarna säger med en mun att Red Bull är otroligt snabba och mer eller mindre oslagbara.

En stor skillnad mellan teamen verkar också vara ett några som Red Bull har en perfekt balans mellan chassi och däck. Mens andra förare får kämpa för att hålla sig kvar på banan. På Istanbul Park såg man många av dem slira runt i kurvorna. Mens Sebastian och Mark körde som på räls.

Under de 58 varven gjorde de 23 förarna, Tim Glock kom aldrig till start, inte mindre än 73 depåstopp. Har inte varit så många sedan det berömda regnloppet Europas gp 1993 på Donington. Ett lopp som många anser var det bästa som legenden Ayrton Senna någonsin kört.

Fredrik af Petersens
faf_petersens@compuserve.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".