Segling

Lyckad comeback för Molund och Rahm

6:36 min

Första världscupregattan på drygt tio år slutade med en tiondeplats.

För ett par veckor sedan gjorde Johan Molund och Mattias Rahm comeback i seglingens 470-klass.

Första världscupregattan på drygt tio år slutade med en tiondeplats och nu funderar Johan Molund och Mattias Rahm på om man skall göra en satsning mot OS i London.

– Hade vi inte trott att vi skulle kunna segla bra så hade vi aldrig varit med även om vi gör det lite för att det är kul. Mina förhoppningar var att det skulle gå så bra som det gjorde, säger Johan Molund till Radiosporten.

– Jag var väl införstådd med att det också kunde ha blivit 50:e plats.

Johan Molund och Mattias Rahms medaljförhoppningar i OS för elva år sedan slutade i besvikelse och en tolfteplats.

Efter OS skildes deras vägar. Mattias Rahm satsade på Matchracing och har varit en del i de svenska Americascupsatsningarna. Johan Molund blev fyra i Aten-OS tillsammans med Martin Andersson och satsade även mot Peking med en ny gast men avbröt satsningen 2007.

Den svenska OS-platsen 2008 togs istället av Anton Dahlberg och Sebastian Östling som slutade på 15:e plats i Qingdao. För Dahlberg och Östling handlade OS 2008 i hög grad om att se och lära med siktet ställt mot London 2012. Under förra året fick de sitt genombrott med en sammanlagd tredjeplats i världscupen och regelbundna pallplaceringeringar.

Nu utmanas Dahlberg och Östling av veteranerna Mohlund och Rahm. Första ronden gick till de gamle som slutade tia i den franska världscupregattan samtidigt som Dahlberg och Östling kom på 21:a plats.

– Initialt så är det ett test för att se hur det går. Vi kommer att köra två regattor, nästa i Weymouth i början på juni, säger Molund.

Båda besättningarna och förbundskaptenen Magnus Grävare välkomnar konkurrenssituationen.

Nästa duell är den brittiska världscupregattan i Weymouth i början av juni. Efter den skall förbundskaptenen besluta vem som får representera Sverige i för-OS i augusti. Då kommer även Johan Molund och Mattias Rahm att besluta om man tänker satsa på att försöka ta OS-platsen.

Per Kahl
per.kahl@sr.se